Nakon pedesete godine tijelo postaje osjetljivije na promjene razine šećera u krvi, što može potaknuti nakupljanje kilograma, osjećaj umora i povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Zato je važno dan započeti doručkom s niskim glikemijskim indeksom, bogatim hranjivim tvarima, vlaknima i mineralima.

Zašto ne biste trebali doručkovati sendviče?

Klasični doručak s bijelim kruhom i džemom ili namazima može biti ukusan, ali ima visok glikemijski indeks i izaziva nagli porast šećera u krvi. Nakon 50. godine takav doručak nije najbolji izbor za energiju i zdravlje.

Sendvič
Foto: Shutterstock

Zašto su dobre zobene pahuljice?

Bolja alternativa su zobene pahuljice koje se navečer potope u mlijeko, jogurt ili kefir i ostave preko noći u hladnjaku. Do jutra pahuljice omekšaju i dobiju kremastu teksturu, a uz dodatak voća, sjemenki ili orašastih plodova postaju hranjiv i praktičan doručak.

Nutricionistica Linia Patel preporučuje upravo ovakav doručak: zobene pahuljice koje polako oslobađaju glukozu u krv, chia sjemenke bogate omega-3 masnim kiselinama i kefir koji potiče zdrav mikrobiom.

Zobene pahuljice zobena kaša.jpg
Foto: Shutterstock

Recept za zobene pahuljice

Sastojci za 4 porcije:

  • 80 g krupnih zobenih pahuljica
  • 1 žlica mljevenog lana
  • prstohvat cimeta
  • 125 g borovnica
  • 200 ml kefira
  • 150 ml mlijeka
  • 3 oguljena kivija
  • 120 g naribane mrkve

Priprema:

Pomiješajte ovsene pahuljice, lan i cimet, zatim dodajte borovnice, kefir i mlijeko. Kivije izmiksajte u pire. U čaše stavite naribanu mrkvu na dno, prelijte smjesom od ovsenih pahuljica i dodajte sloj pirea od kivija. Ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro promiješajte i uživajte.

Najbolji doručak za žene iznad 50 koji ne diže šećer u krvi
Griz od pira s voćem je doručak pun vitamina i minerala koji možete ponuditi bebi i starijoj djeci Foto: Shutterstock

Namirnice koje treba birati nakon 50. godine

Za stabilnu glikemiju preporučuju se:

  • integralni kruh umjesto bijelog
  • neslađene zobene pahuljice
  • svježe voće (bobičasto, jabuke, kruške)
  • prirodni mliječni proizvodi poput grčkog jogurta ili biljnog mlijeka bez šećera
  • proteini i vlakna iz jaja, nemasnog sira, sjemenki i orašastih plodova

Treba izbjegavati peciva, industrijske sokove i rafinirane žitaricejer su bogati šećerom, a siromašni hranjivim tvarima.

Na kraju, čaša vode, biljni čaj ili kava bez šećera upotpunjuju doručak i pomažu da energija traje tijekom cijelog jutra, piše Lepa&Srećna