Palenta je savršen obrok za doručak jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za naporan ostatak dana. Iako je nekada često bila na stolovima, danas je pomalo zaboravljena, ali nikada nije kasno da je ponovno uvrstite u svoj jelovnik.
Predstavlja vrlo zdravu namirnicu koja se priprema od kukuruzne krupice, a možete je pronaći u vrećicama i raznim pakiranjima, te se priprema na bezbroj načina.
Kukuruzno brašno ili krupica vrlo pozitivno utječu na opće zdravlje. Palenta ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve koji su preosjetljivi na gluten. Također je vrlo zasitna i preporučuje se svim dobnim skupinama.
Bogat nutritivni profil
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcioniranje naših crijeva. Kukuruz također sadrži velike količine fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima vrlo malo kalorija, pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najučinkovitijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju jer se priprema brzo i lako, okus joj je blag i ugodan, zasitna je, a uz to ne stvara osjećaj težine u želucu.
Palentu bismo trebali konzumirati barem jednom tjedno jer čisti crijeva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno naglašavati koliko je zdraviji izbor od pekarskih proizvoda. Osim toga, za pripremu vam je potrebno svega pet minuta.
Kako se najbolje priprema?
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, dodajte žlicu soli i žlicu masti ili ulja. Kad voda zavrije, maknite s vatre i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na laganoj vatri dvije do tri minute.
Palenti možete dodati sir, vrhnje, lanene sjemenke, suncokretove sjemenke, ajvar ili je preliti toplim mlijekom.
Savjet: Prilikom miješanja preporučuje se upotreba drvene žlice zbog moguće oksidacije do koje može doći pri korištenju metalne žlice, piše Krstarica.

