Koliko smo samo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Važan je jer pokreće metabolizam i daje energiju potrebnu za početak dana.
Pravilno izbalansiran doručak poboljšava koncentraciju, raspoloženje i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.
Doručak koji sadrži visoku razinu šećera, zasićenih masti i prerađenih sastojaka, bez vlakana, proteina ili vitamina, najgori je mogući izbor kada je riječ o prvom obroku u danu. Posebno je važno da doručak bude kvalitetan, jer pogrešan odabir može dovesti do narušavanja zdravlja.
Peciva, pite i druge pekarske delicije najčešći su izbor doručka kod nas, no upravo su one velika pogreška u prehrani kojoj mnogi podliježu zbog ubrzanog životnog tempa. Iako ovakav obrok kratkotrajno utažuje glad, peciva su prepuna rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može pridonijeti problemima poput debljanja i upalnih procesa u tijelu.
Primjeri najštetnijeg doručka
Kroasan s čokoladom i gazirani sok
Previše šećera i bijelog brašna, bez ikakvih hranjivih tvari. Izaziva nagli porast šećera u krvi, a potom i brzi pad, što dovodi do osjećaja gladi.
Krafne i zaslađena kava s mlijekom
Pržene u ulju, bogate trans-mastima i šećerom.
Jedna od najgorih kombinacija za zdravlje srca i razinu šećera u krvi.
Industrijske žitarice ('čokoladne pahuljice') i mlijeko
Često sadrže više šećera nego neki kolači.
Nisu zasitne, a obiluju 'praznim kalorijama'.
'Doručak u čaši' — kupovni shakeovi ili jogurti s okusima
Puni dodanih šećera i umjetnih aroma.
Iako izgledaju zdravo, često su nutritivno vrlo siromašni, piše Espreso.