Gastroenterolog iz Floride, dr. Karolina Sojka, savjetuje ljude da obrate posebnu pozornost na to što jedu za doručak, jer pravilno uravnotežen jutarnji obrok može pokrenuti crijeva i postaviti ton za cijeli dan.

Doručak koji čuva crijevni mikrobiom

Liječnica iz certificirane medicinske ustanove Gastro Health podijelila je primjere doručaka koje smatra najkorisnijima za zdravlje crijeva. Kako objašnjava, sve se svodi na pravilnu kombinaciju nekoliko jednostavnih, ali hranjivih namirnica.

Među njima, Sojka posebno ističe kefir (ili jogurt bez šećera), jaja, voće, povrće, kruh od kiselog tijesta i sir.

Najbolji doručak za crijeva i mozak a da nisu kaše
Foto: Shutterstock

'Jaja i kefir odličan su način da unesete kompletne proteine, kao i korisne probiotike koji mogu značajno poboljšati raznolikost crijevnog mikrobioma', objašnjava doktorica.

Zašto je kefir toliko koristan?

Prema njezinim riječima, kefir 'hrani' dobre bakterije u našem organizmu i predstavlja prirodan izvor probiotika, što ga čini jednostavnim načinom za jačanje crijevne flore bez potrebe za suplementima.

Znanstvena istraživanja potvrđuju da kefir podržava zdravlje i crijeva i mozga. To je detaljno opisano u izvještajima objavljenim u National Library of Medicine 30. lipnja 2023. godine.

Jaja – energetska osnova dana

Jaja su, kako kaže Sojka, prava nutritivna riznica – bogata su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kao i vitaminima B i D.

Jaja.jpg
Foto: Shutterstock

'Konzumacija jaja ujutro osigurava stabilan izvor energije i pomaže da dan započnete na pravi način', ističe doktorica.

Njihove koristi potvrđene su i znanstveno. Pozitivno djelovanje jaja na zdravlje crijeva povezuje se s holinom, spojem koji se prirodno nalazi u njima, prema studiji iz studenog 2021. godine.

Kreativan pristup zdravom doručku

Sojka savjetuje da se ove namirnice kombiniraju s raznobojnim voćem i povrćem, jer to doprinosi unosu vlakana i antioksidanata.

Voće.jpg
Foto: Shutterstock

'Budite kreativni – dodajte ih u smoothie ili ih ubacite u omlet', preporučuje ona.

Također ističe važnost unošenja i drugih fermentiranih proizvoda, poput jogurta, svježeg sira i kruha od kiselog tijesta, koji doprinose ravnoteži crijevne flore.

Što treba izbjegavati

Doktorica upozorava da je najbolje izbjegavati tzv. 'brze' doručke – peciva, industrijske žitarice i hranu bogatu aditivima i šećerom.

'Takvi obroci mogu dovesti do prekomjernog rasta i neravnoteže 'loših' bakterija u crijevima', objašnjava Sojka.

Preskakanje doručka – tiha opasnost

Nutricionistica i magistra znanosti Claire Rifkin iz New Yorka nedavno je govorila o posljedicama preskakanja doručka i neredovitih obroka.

Osim očekivanog pada energije, Rifkin navodi i druge neugodne simptome, poput osjećaja zbunjenosti i gubitka koncentracije, što pokazuje koliko je redovan doručak važan za pravilno funkcioniranje tijela i uma, piše Stil.