Kvalitetan san, tjelesna aktivnost, socijalizacija i mentalne vježbe, poput rješavanja mozgalica ili čitanja, značajno utječu na zdravlje mozga. Ipak, prehrana također ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija, posebno kada je riječ o unosu omega-3 masnih kiselina.

Sardine.jpg
Foto: Shutterstock

Jedna od namirnica koja se ističe svojim blagotvornim učinkom na mozak su sardine. Prema riječima dijetologinje Megi Mun, sardine su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za optimalno funkcioniranje mozga. Ove masne kiseline poboljšavaju kognitivne funkcije i emocionalno zdravlje, a uz to 'pročišćuju' komunikacijske puteve u mozgu.

Porcija od 85 grama konzerviranih sardina sadrži impresivnih 837 miligrama omega-3 masnih kiselina i 21 gram proteina, što dodatno podržava proizvodnju neurotransmitera – ključnih kemijskih glasnika u mozgu.

Usporavanje starenja mozga

Starenje često dovodi do smanjenog protoka krvi i povećane upale u mozgu, što može negativno utjecati na mentalne funkcije. Omega-3 masne kiseline prisutne u sardinama imaju sposobnost smanjiti upalne procese i potaknuti moždane stanice na regeneraciju. Ove nutritivne komponente pomažu u otklanjanju oštećenja uzrokovanih svakodnevnim stresom.

Sardine.jpg
Foto: Shutterstock

Koliko sardina je dovoljno?

Osim omega-3 masnih kiselina, sardine obiluju kalcijem i željezom – mineralima koji izravno utječu na neuronske funkcije i opskrbu mozga kisikom. Stručnjaci preporučuju konzumaciju sardina ili drugih morskih plodova barem jednom tjedno.

Prehrana poput 'MIND' dijete, koja uključuje sardine, pokazala je iznimne rezultate u očuvanju zdravlja mozga. Istraživanja sugeriraju da takva dijeta može usporiti starenje mozga do 7,5 godina i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti za čak 53 posto. Osim ribe, ova dijeta uključuje unos bobičastog voća, orašastih plodova i drugih namirnica koje podržavaju funkcije mozga.

Uvođenjem sardina u redovnu prehranu ne samo da doprinosite očuvanju mozga, već i smanjujete rizik od neurodegenerativnih bolesti, piše Najžena