Mozak je naš najvažniji organ, jer od njegova rada ovise naša svijest, osobnost, ponašanje, motoričke sposobnosti i funkcije većine drugih organa.
S godinama, mozak stari i sve manje obavlja svoje funkcije. Nezdrava prehrana igra veliku negativnu ulogu u preranom starenju. Postoje namirnice koje moždane stanice jednostavno ne podnose.
Konzumacija takvih proizvoda može:
- usporiti funkciju mozga
- uzrokovati oštećenje malih krvnih žila
- poremetiti metabolizam neurona
- narušiti neuronsku provodljivost
- izazvati odumiranje moždanih stanica, što može dovesti do rane demencije (razvoj simptoma zaboravljivosti i demencije)
- dovesti do smanjenja veličine mozga
Kao rezultat, smanjuje se broj neuronskih veza, što vodi do postupnog, ali s godinama sve primjetnijeg gubitka pamćenja,smanjenja mentalnih sposobnosti, pogoršane reakcije, gubitka ravnoteže i koordinacije pokreta te razvoja neuroloških i psihičkih poremećaja.
Ovaj se proces može zaustaviti ili barem znatno usporiti ako promijenite prehranu i zauvijek se odreknete određenih namirnica.
3 najopasnije namirnice za mozak
1. Krema za kolače (i slični nadjevi) te proizvodi koji ih sadrže
Kombinacija šećera i trans masti smrtonosna je za mozak. Situaciju dodatno pogoršavaju boje, arome i konzervansi.
Važno je znati:
Sastojci iz slastičarskih krema, nakon što se apsorbiraju u crijevima, izravno putuju do mozga i uzrokuju znatna oštećenja (pa čak i začepljenje) krvnih žila, atrofiju i smrt moždanih stanica.
Izbjegavajte proizvode s kremama i sličnim nadjevima. Umjesto toga, birajte svježe bobičasto voće, voće i orašaste plodove.
2. Kiseli krastavci
Ovo se odnosi na sve proizvode koji se mogu dugo čuvati zahvaljujući visokoj koncentraciji soli – mast, meso, kobasice, riba, povrće, gljive, začinsko bilje. Najviše soli nakuplja meso i mesne prerađevine.
Važno je znati:
Velika količina soli znatno zgušnjava krv, narušava njezin sastav, usporava cirkulaciju i negativno utječe na bioelektrične procese u mozgu. Kod osoba koje redovito konzumiraju jako slanu hranu, mozak se doslovno 'konzervira', što tijekom godina dovodi do smanjenja njegove veličine i gubitka funkcija.
Ipak, većina navedenih namirnica korisna je u lagano slanom i posebno fermentiranom obliku – upravo takvim verzijama treba dati prednost.
3. Jak alkohol
Posebno su štetni nekvalitetni domaći proizvodi bogati fuzelnim uljima te jeftina alkoholna pića iz supermarketa.
Važno je znati:
Mnoge studije potvrđuju da jak alkohol izravno uništava moždane stanice, uzrokujući raspad proteinskih struktura, smanjenje količine citoplazme, oštećenje organela (uključujući mitohondrije) i poremećaj staničnog metabolizma. Osim toga, kao i sol, alkohol zgušnjava krv, a poput šećera oštećuje krvne žile.
S druge strane, postoje studije koje ukazuju na pozitivne učinke suhog crnog vina na dugovječnost.
Vino se preporučuje piti u umjerenim količinama – ne više od 1–2 male čaše dnevno, ne svaki dan, već najviše 3–4 puta tjedno, piše Stil.