Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u Davisu vjeruju da je jedna vrsta voća posebno korisna za zdravlje. Njihovo istraživanje iz rujna, objavljeno u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazalo je da redovita konzumacija jagoda može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila, kao i mozga, uključujući razinu šećera u krvi i kolesterola.

Snižavaju kolesterol i šećer

'Naša analiza je pokazala da redovita konzumacija jagoda ne samo da snižava kolesterol, već i pomaže u smanjenju upale, koja je ključni uzrok srčanih bolesti', objasnila je za The Healthy dr. Roberta Holt, voditeljica istraživanja, nutricionistica i suradnica na Sveučilištu Davis.

Jagode.jpg
Foto: Shutterstock

Istraživači su analizirali podatke iz 47 kliničkih ispitivanja i 13 opservacijskih studija objavljenih između 2000. i 2023. godine. Njihova otkrića ukazuju na to da jagode pomažu u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida, dok istovremeno smanjuju upalu, čime poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Također su otkrili da su koristi od jagoda više od samog zdravlja srca.

Čuvaju pamćenje

Jagode mogu doprinijeti zdravlju mozga usporavajući kognitivno propadanje i štiteći od demencije – sve veći problem s obzirom na to da se predviđa da će se broj oboljelih utrostručiti do 2050. godine.

Jagode
Foto: Shutterstock

Njihov pozitivan učinak na mozak uglavnom se pripisuje flavonoidima – spojevima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, koji nastaje kada se u tijelu nakupe štetni slobodni radikali. Ti slobodni radikali mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, što doprinosi starenju i razvoju bolesti poput demencije. Smanjujući ovu štetu, jagode mogu pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i održavanju bistrine uma kako starimo, prenosi Najžena.