Kvalitetan san, tjelesna aktivnost, druženje i mentalne vježbe, poput rješavanja zagonetki ili čitanja, značajno doprinose zdravlju mozga. Ipak, prehrana također igra ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija, osobito kada je riječ o unosu omega-3 masnih kiselina.

Jedna od namirnica koja se posebno ističe zbog svojih blagotvornih učinaka na mozak su sardine. Prema riječima dijetologinje Maggie Moon, sardine su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za optimalno funkcioniranje mozga. Ove masne kiseline poboljšavaju kognitivne sposobnosti i emocionalno zdravlje, a dodatno potpomažu 'čišćenje' komunikacijskih kanala u mozgu.

Sardine.jpg
Foto: Shutterstock

Porcija od 85 grama konzerviranih sardina sadrži impresivnih 837 miligrama omega-3 masnih kiselina i 21 gram proteina, što dodatno potiče proizvodnju neurotransmitera – kemijskih glasnika koji omogućuju prijenos informacija u mozgu.

Usporavanje starenja mozga

Starenje često uzrokuje smanjen protok krvi i povećanu upalu u mozgu, što može nepovoljno utjecati na mentalne funkcije. Omega-3 masne kiseline, prisutne u sardinama, imaju sposobnost smanjivanja upalnih procesa te potiču regeneraciju moždanih stanica. Ovi hranjivi sastojci također pomažu u otklanjanju oštećenja nastalih svakodnevnim stresom.

Koliko sardina je dovoljno?

Osim omega-3 masnih kiselina, sardine su bogate i kalcijem te željezom – mineralima koji izravno utječu na funkciju neurona i opskrbu mozga kisikom. Stručnjaci preporučuju konzumaciju sardina ili drugih plodova mora barem jednom tjedno.

Koja je vrsta ribe najzdravija za mozak
Foto: Shutterstock

Prehrana poput takozvane MIND dijete, koja uključuje sardine, pokazala je izvanredne rezultate u očuvanju zdravlja mozga. Istraživanja sugeriraju da ovakav način prehrane može usporiti starenje mozga za čak 7,5 godina i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti za čak 53 posto. Osim ribe, ova dijeta uključuje i bobičasto voće, orašaste plodove te druge namirnice koje podržavaju moždane funkcije.

Uvrštavanjem sardina u redovnu prehranu ne samo da čuvate mozak, već i značajno smanjujete rizik od neurodegenerativnih bolesti, prenosi Najžena