Neke namirnice mogu ozbiljno narušiti ravnotežu kolesterola u našem organizmu, čak i kada ih konzumiramo u malim količinama. Stručnjaci upozoravaju da već nekoliko žlica određene hrane može izazvati kaos u krvnim žilama i držati kolesterol povišenim čak tri dana, čime značajno povećavamo rizik za zdravlje srca i krvnih žila.
Jedna namirnica koja može ozbiljno povisiti kolesterol i zadržati ga povišenim i do tri dana jest — slanina.
Slanina je bogata zasićenim mastima i kolesterolom, a zbog načina obrade (prženje, dimljenje) sadrži i dodatne štetne tvari koje dodatno otežavaju razgradnju masti u organizmu. Samo nekoliko porcija može izazvati taloženje masnoća u krvi i značajno povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola, koji ostaje povišen čak i kada prestanemo s konzumacijom.
Najveći 'krivci' za ovakve nagle skokove kolesterola su namirnice bogate zasićenim mastima, trans-mastima i šećerima. Među njima prednjače industrijski prerađeni proizvodi poput margarina, brze hrane, prženih grickalica, slatkiša, pekarskih proizvoda i konditorskih proizvoda. Iako na prvi pogled djeluju bezopasno, samo nekoliko žlica ovih kalorijskih bombi može povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno snižava zaštitni, dobri (HDL) kolesterol.
Kad unosimo ovakvu hranu, naše se tijelo bori da obradi višak štetnih masti, što vodi do upalnih procesa, zadebljanja krvnih žila i povećanog rizika od srčanih i moždanih udara. Još je opasnije to što efekti nisu trenutačni – jednom povišen kolesterol može ostati u krvi povišen i do 72 sata, dodatno opterećujući naš organizam.
Stručnjaci savjetuju da, ukoliko ne možemo potpuno izbjeći ovakve namirnice, barem ograničimo njihovu količinu i obavezno ih balansiramo sa svježim voćem, povrćem i zdravim mastima poput onih iz maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Također, redovita tjelesna aktivnost, pravilna hidratacija i povremeni detoks mogu pomoći da se tijelo brže izbori s neželjenim učincima, piše Stil.