Neke namirnice mogu ozbiljno narušiti ravnotežu kolesterola u našem organizmu, čak i kada ih konzumiramo u malim količinama. Stručnjaci upozoravaju da već nekoliko žlica određene hrane može izazvati kaos u krvnim žilama i držati kolesterol povišenim čak tri dana, čime značajno povećavamo rizik za zdravlje srca i krvnih žila.

Jedna namirnica koja može ozbiljno povisiti kolesterol i zadržati ga povišenim i do tri dana jest — slanina.

Slanina je bogata zasićenim mastima i kolesterolom, a zbog načina obrade (prženje, dimljenje) sadrži i dodatne štetne tvari koje dodatno otežavaju razgradnju masti u organizmu. Samo nekoliko porcija može izazvati taloženje masnoća u krvi i značajno povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola, koji ostaje povišen čak i kada prestanemo s konzumacijom.

Slanina
Foto: Shutterstock

Najveći 'krivci' za ovakve nagle skokove kolesterola su namirnice bogate zasićenim mastima, trans-mastima i šećerima. Među njima prednjače industrijski prerađeni proizvodi poput margarina, brze hrane, prženih grickalica, slatkiša, pekarskih proizvoda i konditorskih proizvoda. Iako na prvi pogled djeluju bezopasno, samo nekoliko žlica ovih kalorijskih bombi može povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno snižava zaštitni, dobri (HDL) kolesterol.

čips.jpg
Foto: Shutterstock

Kad unosimo ovakvu hranu, naše se tijelo bori da obradi višak štetnih masti, što vodi do upalnih procesa, zadebljanja krvnih žila i povećanog rizika od srčanih i moždanih udara. Još je opasnije to što efekti nisu trenutačni – jednom povišen kolesterol može ostati u krvi povišen i do 72 sata, dodatno opterećujući naš organizam.

Stručnjaci savjetuju da, ukoliko ne možemo potpuno izbjeći ovakve namirnice, barem ograničimo njihovu količinu i obavezno ih balansiramo sa svježim voćem, povrćem i zdravim mastima poput onih iz maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Također, redovita tjelesna aktivnost, pravilna hidratacija i povremeni detoks mogu pomoći da se tijelo brže izbori s neželjenim učincima, piše Stil