Čak i ako smo u mladosti bili potpuno zdravi, s godinama se problemi s probavom mogu pojaviti na našem popisu tegoba.

Oni su neugodni, izazivaju nelagodu i smanjuju kvalitetu života. Mnogi ih smatraju neizbježnim dijelom starenja, no dobra je vijest da se mnogi od tih problema mogu ublažiti jednostavnim promjenama životnog stila.

Što uzrokuje probleme s probavom?

1. Nedostatak tjelesne aktivnosti i dehidracija

Ova dva čimbenika postaju sve češća s godinama i glavni su uzroci pogoršanja gastrointestinalnih tegoba.

Hodanje na traci
Foto: Shutterstock

2. Utjecaj gravitacije

S godinama dijafragma slabi i spušta se, što uzrokuje manjak potpore na spoju jednjaka i želuca. To može dovesti do hijatalne kile, koja se manifestira žgaravicom i refluksom.

3. Slabljenje sfinkterskih mišića zbog sjedilačkog načina života

To može dovesti do neugodnog stanja poput hemoroida – oticanja vena u debelom crijevu, praćenog brojnim neugodnim simptomima koji otežavaju svakodnevicu.

Uloga pravilne prehrane

Naše prehrambene navike oblikuju se tijekom života. Kada biramo uravnoteženu hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim mastima, naš probavni sustav bolje funkcionira i duže ostaje zdrav.

Salata sa slanutkom i kozjim sirom
Foto: Shutterstock

S godinama se smanjuje broj okusnih pupoljaka, pa hrana više ne djeluje toliko primamljivo i ukusno kao nekad. To može dovesti do žudnje za nezdravom hranom – s mnogo šećera, trans masti i umjetnih pojačivača okusa, a malo hranjivih tvari. Redovito konzumiranje takve hrane iznimno šteti našem probavnom sustavu.

Starenje može izazvati probavne probleme, ali ovih 5 koraka može pomoći:

1. Zdrava prehrana je jednostavna

Jedite dovoljno hrane bogate topljivim i netopljivim vlaknima: svježe začinsko bilje, sirovo povrće i voće, cjelovite žitarice.

Vlakna pomažu u razmnožavanju korisnih bakterija u crijevima, a što je veća njihova raznolikost – to je naše zdravlje bolje.

Povrće
Foto: Shutterstock

Studije pokazuju da raznolika prehrana povećava raznolikost crijevne flore. Čak i ako neku hranu ne volite, pokušajte je uvoditi postupno.

Smanjite unos šećera i soli.

Izbjegavajte rafiniranu hranu poput bijelog kruha, tjestenine, rafiniranog riže i krumpira. Umjereno konzumirajte nemasne mliječne proizvode, meso, jaja i plodove mora.

2. Pijte dovoljno vode tijekom dana

Dobra hidratacija je ključna za normalan metabolizam i zdravu probavu.

Voda.jpg
Foto: Shutterstock

Voda pomaže u prijenosu hranjivih tvari, uklanja toksine i obavlja niz važnih funkcija.

Ako ne volite piti čistu vodu, zamijenite je djelomično nezaslađenim biljnim ili zelenim čajem, svježe cijeđenim sokovima bez šećera, te vodenastim voćem i povrćem (lubenica, krastavac, jagode...).

3. Izbjegavajte hranu koja izaziva žgaravicu i refluks

Pratite kako vaše tijelo reagira na pojedine namirnice.

Mlijeko.jpg
Foto: Shutterstock

Netko loše podnosi mliječne proizvode, drugi gluten, kisele ili jako začinjene obroke. Ako niste sigurni što vam smeta, posavjetujte se s liječnikom o mogućoj prehrambenoj intoleranciji.

4. Uključite probiotike u prehranu

Probiotička hrana sadrži korisne bakterije koje poboljšavaju probavu, apsorpciju nutrijenata i smanjuju probleme poput nadutosti, mučnine i zatvora.

Pravila za zdravlje crijeva nakon 50 godine
Foto: Shutterstock

Uključite: kefir, kiseli kupus, kombuchu.

5. Više se krećite

Tjelesna aktivnost ima mnoge prednosti za probavno zdravlje i može spriječiti mnoge bolesti.

vježbanje i održavanje higijene sportske odjeće
Foto: Shutterstock

Dnevna tjelesna aktivnost od 30 minuta pomoći će boljoj pokretljivosti crijeva, cirkulaciji i općem osjećaju dobrobiti. Vaša probava će vam biti zahvalna, piše Stil