Čak i ako smo u mladosti bili potpuno zdravi, s godinama se problemi s probavom mogu pojaviti na našem popisu tegoba.
Oni su neugodni, izazivaju nelagodu i smanjuju kvalitetu života. Mnogi ih smatraju neizbježnim dijelom starenja, no dobra je vijest da se mnogi od tih problema mogu ublažiti jednostavnim promjenama životnog stila.
Što uzrokuje probleme s probavom?
1. Nedostatak tjelesne aktivnosti i dehidracija
Ova dva čimbenika postaju sve češća s godinama i glavni su uzroci pogoršanja gastrointestinalnih tegoba.
2. Utjecaj gravitacije
S godinama dijafragma slabi i spušta se, što uzrokuje manjak potpore na spoju jednjaka i želuca. To može dovesti do hijatalne kile, koja se manifestira žgaravicom i refluksom.
3. Slabljenje sfinkterskih mišića zbog sjedilačkog načina života
To može dovesti do neugodnog stanja poput hemoroida – oticanja vena u debelom crijevu, praćenog brojnim neugodnim simptomima koji otežavaju svakodnevicu.
Uloga pravilne prehrane
Naše prehrambene navike oblikuju se tijekom života. Kada biramo uravnoteženu hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim mastima, naš probavni sustav bolje funkcionira i duže ostaje zdrav.
S godinama se smanjuje broj okusnih pupoljaka, pa hrana više ne djeluje toliko primamljivo i ukusno kao nekad. To može dovesti do žudnje za nezdravom hranom – s mnogo šećera, trans masti i umjetnih pojačivača okusa, a malo hranjivih tvari. Redovito konzumiranje takve hrane iznimno šteti našem probavnom sustavu.
Starenje može izazvati probavne probleme, ali ovih 5 koraka može pomoći:
1. Zdrava prehrana je jednostavna
Jedite dovoljno hrane bogate topljivim i netopljivim vlaknima: svježe začinsko bilje, sirovo povrće i voće, cjelovite žitarice.
Vlakna pomažu u razmnožavanju korisnih bakterija u crijevima, a što je veća njihova raznolikost – to je naše zdravlje bolje.
Studije pokazuju da raznolika prehrana povećava raznolikost crijevne flore. Čak i ako neku hranu ne volite, pokušajte je uvoditi postupno.
Smanjite unos šećera i soli.
Izbjegavajte rafiniranu hranu poput bijelog kruha, tjestenine, rafiniranog riže i krumpira. Umjereno konzumirajte nemasne mliječne proizvode, meso, jaja i plodove mora.
2. Pijte dovoljno vode tijekom dana
Dobra hidratacija je ključna za normalan metabolizam i zdravu probavu.
Voda pomaže u prijenosu hranjivih tvari, uklanja toksine i obavlja niz važnih funkcija.
Ako ne volite piti čistu vodu, zamijenite je djelomično nezaslađenim biljnim ili zelenim čajem, svježe cijeđenim sokovima bez šećera, te vodenastim voćem i povrćem (lubenica, krastavac, jagode...).
3. Izbjegavajte hranu koja izaziva žgaravicu i refluks
Pratite kako vaše tijelo reagira na pojedine namirnice.
Netko loše podnosi mliječne proizvode, drugi gluten, kisele ili jako začinjene obroke. Ako niste sigurni što vam smeta, posavjetujte se s liječnikom o mogućoj prehrambenoj intoleranciji.
4. Uključite probiotike u prehranu
Probiotička hrana sadrži korisne bakterije koje poboljšavaju probavu, apsorpciju nutrijenata i smanjuju probleme poput nadutosti, mučnine i zatvora.
Uključite: kefir, kiseli kupus, kombuchu.
5. Više se krećite
Tjelesna aktivnost ima mnoge prednosti za probavno zdravlje i može spriječiti mnoge bolesti.
Dnevna tjelesna aktivnost od 30 minuta pomoći će boljoj pokretljivosti crijeva, cirkulaciji i općem osjećaju dobrobiti. Vaša probava će vam biti zahvalna, piše Stil.