Ako su vas ikad mučili problemi sa zatvorom dobro znate koliko to muke može izazvati, no što kad bismo vam rekli da je dovoljna samo žličica jednostavne prirodne mješavine, kakvu su koristile i naše bake, da se riješite ove tegobe.
Zatvor je čest problem suvremenog života- nepravilna prehrana, stres i manjak fizičke aktivnosti mogu lako poremetiti rad crijeva. Umjesto da odmah posegnemo za lakasativima, priroda nudi ukusna i djelotvorna rješenja.
Jedno od njih je domaći, prirodan džem napravljen od sastojaka bogatih vlaknima i prirodnim šećerima koji stimuliraju probavu.
Recept za laksativni džem
Sastojci: 150 g datulja (1 šalica), 150 g suhih šljiva (1 šalica), 1,5 šalica prokuhane vode (manje za gušći džem)
Priprema: Datulje i suhe šljive narežite na komadiće. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Dobivena količina bi trebala biti za 20 porcija po 1 žlicu. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.
Možete ga jesti samog, mazati na kruh, dodati u jogurt, pahuljice...
Zdravstvene prednosti šljiva i suhih šljiva
I šljive i suhe šljive sadrže vlakna i antioksidanse, koji mogu pomoći u smanjenju problema sa zatvorom i pozitivno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje.
Šljive su iznimno hranjive, s brojnim zdravstvenim prednostima jer osim vlakana i antioksidansa sadrže i vitamine i minerale koji mogu smanjiti rizik od raznih kroničnih bolesti, piše Healthline.
Šljive možete konzumirati svježe ili sušene. Suhe šljive posebno su poznate po tome što pomažu u rješavanju problema zatvora, a također imaju brojna svojstva koja mogu smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti, poput osteoporoze, bolesti srca i dijabetesa. Jednostavni su za konzumaciju i lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, što ih čini savršenim izborom za poslijeblagdansku detoksikaciju i poboljšanje probave.
Svježe i sušene šljive sadrže brojne hranjive tvari
Šljive i suhe šljive bogate su nutrijentima. Sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala, uz vlakna i antioksidanse. Relativno su niskokalorične, ali sadrže značajnu količinu važnih vitamina i minerala. Na primjer, jedna šljiva sadrži:
Kalorije: 30
Ugljikohidrati: 8 grama
Vlakna: 1 gram
Šećeri: 7 grama
Vitamin A: 5% preporučene dnevne doze (RDA)
Vitamin C: 10% DV
Vitamin K: 5% DV
Suhe šljive su kaloričnije od svježih šljiva.
Na primjer, 28 grama suhih šljiva sadrži:
Kalorije: 67
Ugljikohidrati: 18 grama
Vlakna: 2 grama
Šećeri: 11 grama
Vitamin K: 21% DV
Suhe šljive su također bogatije vitaminima B i mineralima te vlaknima i ugljikohidratima.
Kako suhe šljive ublažavaju zatvor
Suhe šljive poznate su po svojim učincima u ublažavanju zatvora. To je djelomično zbog velike količine vlakana koja se nalaze u suhim šljivama. Vlakna u suhim šljivama uglavnom su netopiva, što znači da se ne miješaju s vodom, već pomažu da stolica bude čvršća i brže prolazi kroz probavni sustav.
Osim toga, suhe šljive sadrže sorbitol, prirodni šećerni alkohol s laksativnim učinkom.
Jedna je studija pokazala da su ljudi koji su konzumirali 50 grama suhih šljiva svaki dan tijekom tri tjedna imali bolju konzistenciju stolice i veću učestalost u usporedbi s grupom koja je koristila psyllium.