Proso je žitarica koja je nepravedno zaboravljena i zamijenjena zobenim pahuljicama i heljdom. Svojim svojstvima nimalo ne zaostaje, a u nekim aspektima čak i nadmašuje druge žitarice. Upravo zbog toga idealan je izbor za doručak.
1. Vaša crijeva će vam biti zahvalna
Proso je bogat vlaknima koja djeluju poput metle za crijeva. Ne probavljaju se, već prolaze kroz probavni trakt, odnoseći sa sobom toksine, otpad i zaostalu hranu. Rezultat? Redovita stolica, bez nadutosti i osjećaj lakoće.
2. Spori ugljikohidrati = dugotrajan osjećaj sitosti
Za razliku od peciva i slatkih žitarica, kaša od prosa postupno oslobađa energiju. Razina šećera u krvi ostaje stabilna, što znači da nema naglih napada gladi sat vremena nakon obroka.
3. Pomaže jetri i metabolizmu
Proso sadrži tvari koje podupiru rad jetre – našeg glavnog filtra. Što jetra bolje radi, to je metabolizam brži, a masnoće se učinkovitije sagorijevaju.
Tajni sastojci za ravan trbuh
Sjemenke bundeve
Bogate su cinkom i magnezijem, koji smanjuju razinu kortizola (hormona stresa koji potiče nakupljanje masnoće u području struka).
Sadrže aminokiselinu kukurbitin koja pomaže u borbi protiv parazita (da, i oni mogu remetiti probavu).
Sjemenke suncokreta
Izvor vitamina E – snažnog antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja.
Sadrže zdrave masnoće koje pomažu apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E, K).
Sezam
Vodi po količini kalcija među biljnim namirnicama (čak ispred mlijeka!). Jake kosti + ubrzan metabolizam – to vam daje sezam.
Sadrži sezamin, tvar koja potiče razgradnju masnoća.
Lanene sjemenke
Glavni biljni izvor omega-3 masnih kiselina (da, kao u ribi – ali biljna verzija). One smanjuju upalu u crijevima i pomažu pri mršavljenju.
Sluz koja nastaje kada se lan namoči oblaže stijenke želuca i crijeva, štiti ih i poboljšava probavu.
Recept za savršenu kašu od prosa za čišćenje i mršavljenje
Sastojci (za 2 porcije):
- 1 čaša prosa
- 2 šalice vode (možete dio zamijeniti biljnim mlijekom za kremastiju teksturu)
- prstohvat soli
- 1 žlica sjemenki bundeve
- 1 žlica sjemenki suncokreta
- 1 čajna žličica sezama
- 1 čajna žličica lanenih sjemenki
- Po želji: cimet, med ili javorov sirup (ali umjereno!)
Priprema:
Isperite proso nekoliko puta dok voda ne postane bistra (inače će kaša imati gorak okus). Prelijte vodom, zakuhajte, uklonite pjenu. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15–20 minuta dok ne upije svu tekućinu. Isključite i ostavite da odstoji 5–10 minuta. Dodajte sjemenke i sezam (možete ih lagano tostirati na suhoj tavi za dodatni okus). Po želji dodajte malo meda ili cimeta.
Što će se dogoditi ako ovu kašu jedete redovito?
Već nakon 2–3 tjedna možete primijetiti:
- Crijeva rade 'kao sat', nestaje nadutost.
- Trbuh postaje ravniji (zahvaljujući vlaknima i zdravim mastima).
- Koža se čisti (jer je 70% imuniteta u crijevima).
- Više energije – nema više jutarnje tromosti, piše Stil.