Više istraživanja potvrdilo je da je doručak zaista važan obrok. Ljudi koji su navikli jesti ujutro češće su u odličnoj fizičkoj formi, njihov mozak ujutro bolje radi, što znači da su produktivniji i zadovoljniji svojim odrazom u ogledalu.
Doručak blagotvorno utječe na izgled, dobrobit, performanse i opće zdravlje osobe.
Prednosti doručka
- Jutarnji obrok pokreće naš probavni sustav, daje mu signal da treba raditi te tako ubrzava metaboličke procese, sprječavajući nakupljanje neprobavljene hrane.
- Doručak eliminira rizik od impulzivnog posezanja za hladnjakom i nezdravim grickalicama.
- Doručak daje energiju.
- Ako je doručak 'pravilno' izbalansiran, on ne samo da potiče rad probavnog trakta, već i aktivnost mozga.
Što biste trebali jesti za doručak kako biste iskoristili sve njegove prednosti?
Doručak bi trebao sadržavati proteine, zdrave masti, vlakna i složene ugljikohidrate, koji se dugo razgrađuju u tijelu i daju puno energije.
Ugljikohidrati: heljda, riža, zobena kaša + suho voće, orasi, med.
Proteini: nemasno meso, tvrdi sir, svježi sir, jaja, jogurt.
Masti: biljno ulje.
Vlakna: povrće + zelenilo.
Što biste trebali izbjegavati pri odabiru doručka?
Ako želite iskoristiti sve prednosti doručka, trebali biste izbjegavati kavu/čaj sa slatkišima. Svi slastičarski proizvodi, osim što sadrže trans masti, obiluju rafiniranim šećerom. Ovakav sastav neće vas razbuditi niti zasititi, već će, naprotiv, izazvati nagli skok inzulina i ubrzo dovesti do želje za nezdravim grickalicama.
Tri najbolje namirnice za doručak
1. Jaja
Prednosti jaja proizlaze iz njihovog bogatog sastava – sadrže kolin, lecitin, masne kiseline i puno proteina. Postoji mnogo načina za pripremu jaja, tako da svatko može pronaći onaj koji mu najviše odgovara.
Najvažnije je ne zaboraviti da jaja za doručak treba kombinirati sa složenim ugljikohidratima i vlaknima – primjerice, s kuhanim žitaricama, orašastim plodovima ili avokadom.
2. Avokado
Zahvaljujući zdravim mastima i vitaminu E, avokado je odličan izbor za doručak. Također sadrži antioksidanse i kalij.
Pola avokada više je nego dovoljno za jedan obrok.
3. Proso
Kaša od prosa izuzetno je ukusna, iako mnogi ovu žitaricu podcjenjuju ili je brkaju sa pšenicom.
Razlika je u tome što se pšenična krupica dobiva od pšenice, dok se proso proizvodi od zrna prosa.
Proso je bogato mikronutrijentima koji su važni za naše tijelo, a sadrži i puno vlakana, piše Stil.