Skok šećera u krvi samo je jedna od brojnih negativnih posljedica po zdravlje kada se konzumiraju pogrešne namirnice za doručak.
Užurban način života doveo nas je do toga da nemamo vremena za osnovne stvari, koje bi zapravo trebale biti prioritet. To se ponajprije odnosi na prehranu, u koju uključujemo brza rješenja kako ne bismo ostali gladni. Zato su pekarska peciva najčešći izbor, ali i najgori za zdravlje crijeva, kaže nutricionistica Lisa Richards.
Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može pružiti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov utjecaj na zdravlje i razinu šećera u krvi. Peciva su prepuna rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenog brašna, zbog čega mogu doprinijeti problemima poput debljanja i upalnih reakcija u tijelu.
'Peciva su štetna za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, potiču oslobađanje inzulina i potencijalno uzrokuju kroničnu upalu', upozorava nutricionistica i dodaje da pretjerana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.
Među pekarskim proizvodima osobito se ističu krafne, koje su s prozračnom teksturom i slatkim punjenjem mnogima omiljena poslastica.
No, imajte na umu da se često prže u nezdravim uljima, pa predstavljaju dvostruku prijetnju zdravlju zbog rafiniranih ugljikohidrata i trans masti. Ovi sastojci, u kombinaciji s procesom prženja, stvaraju savršenu podlogu za zdravstvene probleme.
Rafinirani ugljikohidrati, koji se nalaze u tijestu, brzo povisuju razinu šećera u krvi, što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije jer se tijelo muči s učinkovitim upravljanjem glukozom.
Richards navodi da ‘krafne sadrže visoke količine rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i procesiranih sastojaka. Obično se prave od rafiniranog pšeničnog brašna i prepune su dodanih šećera, što uzrokuje nagli porast razine glukoze u krvi pri konzumaciji. Taj iznenadni skok šećera pokreće odgovarajuće povećanje inzulina kako bi se regulirala razina šećera, što dugoročno može biti štetno za organizam i dovesti do inzulinske rezistencije.’