Sigurno ste čuli izreku da doručak treba biti kraljevski (da ga pojedete sami, ručak podijelite s prijateljem, a večeru poklonite neprijatelju), ali vrijedi li to i ako imate povišen kolesterol?
Vrijedi – ako birate prave namirnice. Ono što jedete ujutro može značajno utjecati na razinu kolesterola tijekom dana.
Preskakanje doručka povezano je s višom razinom lošeg (LDL) kolesterola, što povećava rizik od srčanih problema. Zato je važno birati obroke bogate vlaknima i zdravim mastima, poput zobenih pahuljica, orašastih plodova, voća i avokada.
U nastavku vas čekaju ukusni i jednostavni recepti.
Voćni smoothie
Sastojci:
- 1 šalica zobenog mlijeka
- smrznuta banana
- 1⁄2 šalice miješanog bobičastog voća (borovnice, jagode)
- žlica chia sjemenki
- žlica mljevenog lana
- žlica bademovog (ili kikiriki) maslaca
- 1⁄2 žličice cimeta
Po želji možete dodati bademe, orahe, bučine sjemenke, kokosove ljuskice...
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Ulijte u veću šalicu ili zdjelicu i dodajte omiljene orašaste plodove ili sjemenke.
Tost s avokadom i sjemenkama
Sastojci:
- kriška integralnog ili raženog kruha
- 1⁄2 avokada
- žlica mljevenog lana ili chia sjemenki
- žlica oraha ili badema
- 1⁄2 žličice limunovog soka
- prstohvat papra i čili pahuljica
Po želji: rajčica ili rikola
Priprema:
Kruh tostirajte dok ne postane hrskav. Avokado zgnječite vilicom i dodajte limunov sok, papar i čili. Namažite na tost i pospite sjemenkama i orasima. Po želji dodajte rajčicu ili rikolu.
Zobena kaša s jabukama i cimetom
Sastojci:
1⁄2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica vode ili bademovog mlijeka
1⁄2 jabuke, narezane na komadiće
1⁄2 žličice cimeta
žlica sjemenki lana
žlica oraha ili lješnjaka
Priprema:
Skuhajte zobene pahuljice u mlijeku s cimetom. Dodajte jabuke i kuhajte dok ne omekšaju. Prije posluživanja pospite sjemenkama lana i orasima.
Palačinke s tikvicama
Sastojci:
- 1⁄2 šalice zobenog ili integralnog brašna
- 1⁄4 šalice brašna od slanutka
- 1⁄4 šalice naribanih tikvica (ocijeđenih) ili špinata
- žlica sjemenki lana
- 1⁄2 žličice kurkume
- 1⁄4 žličice papra
- 1⁄4 žličice soli
- 1⁄2 šalice vode ili biljnog mlijeka
- žličica maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Zagrijte tavu i premažite uljem, ulijte tijesto i oblikujte palačinke. Pecite 2-3 minute sa svake strane. Poslužite uz grčki jogurt, avokado ili humus.
Omlet s povrćem i maslinovim uljem
Sastojci:
- 2 bjelanjka
- 1⁄4 šalice nasjeckanog špinata
- 1⁄4 šalice rajčice
- 1⁄4 šalice gljiva
- žlica nasjeckanog crvenog luka
- 1⁄2 žličice kurkume
- 1⁄4 žličice papra
- žlica maslinovog ulja
- žlica feta sira
- sol po ukusu
Priprema:
Izmutite bjelanjke sa začinima. Na maslinovom ulju pirjajte luk, gljive i rajčice. Dodajte špinat i ulijte umućene bjelanjke. Poklopite i pecite dok se ne stegne. Posipajte sirom i poslužite uz integralni tost ili avokado.