Iako se doručak s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu, pogrešan odabir namirnica može negativno utjecati na razinu energije, koncentraciju i probavu. Neki obroci mogu izazvati nagle skokove i padove šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja umora i gubitka fokusa.

Evo koje vrste hrane nutricionisti ne preporučuju za doručak jer ne pružaju dovoljno energije:

Pržena hrana

Pržena jaja, prženi krumpir i druge pržene namirnice treba izbjegavati za doručak. Iako su jaja bogata proteinima, kada se pripremaju u velikim količinama ulja, mogu biti teža za probavu i sadržavati visok udio zasićenih masti. Pržena jela često su povezana s visokim udjelom trans masti,koje negativno utječu na razinu energije i opće zdravlje. Previše pržene hrane može izazvati osjećaj težine u želucu, usporiti probavu i smanjiti energiju.

Slanina i jaja.jpg
Foto: Shutterstock

Za zdraviji doručak, konzumirajte kuhana jaja ili omlet s povrćem. Povrće možete pripremiti na pari ili peći – ovako pripremljena jela lakša su za probavu i osiguravaju dugotrajan izvor energije bez opterećenja organizma.

Punomasni mliječni proizvodi

Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi sadrže puno masti i kalorija te mogu učiniti doručak teškim za probavu. Hrana koju je teško probaviti može uzrokovati umor i pad energije jer tijelo mora uložiti više truda u probavu. Osim toga, previše zasićenih masti može negativno utjecati na kognitivnu funkciju mozga.

Sir.jpg
Foto: Shutterstock

Birajte nemasne mliječne proizvode, poput jogurta s niskim udjelom masti ili mlijeka sa smanjenim udjelom masti. Također, možete se odlučiti za biljne alternative poput bademovog ili sojinog mlijeka, koje su lakše za probavu.

Bijeli kruh i peciva

Previše rafiniranih ugljikohidrata, poput onih iz bijelog kruha, peciva i ostalih pekarskih proizvoda, brzo se probavlja i izaziva nagli porast šećera u krvi. Taj porast daje kratkotrajan nalet energije, no ubrzo slijedi pad koji dovodi do umora i gubitka koncentracije. Takvi obroci često nemaju dovoljno vlakana i proteina koji pomažu u održavanju stabilne razine energije.

Koje namirnice ne treba jesti za doručak
Foto: Shutterstock

Umjesto toga, birajte integralne žitarice poput integralnog kruha, zobene kaše ili kvinoje. Ove namirnice imaju niži glikemijski indeks i sporije podižu šećer u krvi, omogućujući ravnomjernu razinu energije kroz jutro i veći dio dana.

Voćni jogurti

Izbjegavajte previše šećera i zaslađivača koji se nalaze u voćnim jogurtima, slatkim žitaricama i drugim visokokaloričnim namirnicama bogatim prerađenim šećerima. Oni izazivaju sličan efekt kao rafinirani ugljikohidrati – brz porast šećera u krvi, a zatim nagli pad. Ovaj pad uzrokuje pad energije, razdražljivost i smanjenu koncentraciju.

Voćni jogurt
Foto: Shutterstock

Dodatni problem prekomjernog unosa šećera za doručak je što takve namirnice ne pružaju osjećaj sitosti na duže vrijeme, što može potaknuti prejedanje tijekom dana. Umjesto zaslađivača, koristite prirodne opcije poput svježeg voća ili meda za zaslađivanje jogurta ili zobene kaše. Birajte nezaslađene žitarice i kombinirajte ih s voćem ili orašastim plodovima za bolji nutritivni učinak i stabilniju energiju, savjetuje Najžena