Ako postoji povrće koje utjelovljuje ljeto na tanjuru to su tikvice. Lagane, svestrane i brzo gotove, odlične su u svakoj kombinaciji a upravo to dokazuje Laura, TikTok kreatorica poznatija pod imenom Tikvica-Food, članica popularne zajednice Crew, koja je oduševila pratitelje svojim sezonskim receptima.
Njezini videi privlače tisuće pregleda zahvaljujući jednostavnim, ali kreativnim receptima koji i najobičniji obrok pretvaraju u gastro inspiraciju. U nastavku donosimo tri viralna recepta u kojima su tikvice glavna zvijezda i idealna baza za zdrav(iji) ljetni jelovnik.
Pita od palente i tikvica – zdrava i brzo gotova
Zamislite laganu pitu koja je gotova za pola sata, bez puno prljavog suđa i savršena za užinu, piknik ili laganu večeru. Sve što trebate su jaja, palenta, tikvica i svježi sir – a rezultat je sočna pita koja se jede i topla i hladna.
Sastojci: 2 jaja, 1 žličica soli, 1 žlica maslinovog ulja, 300 g posnog sira, 1 tikvica, 1 žličica praška za pecivo, 100 g palente.
Priprema: Sve sastojke sjedinite, smjesu izlijte na papir za pečenje i pecite 25–30 minuta na 200 °C.
Punjene tikvice na meksički – okus ljeta s malo pikantnog twist-a
Zaboravite tortilje – punjene tikvice su bolja, zdravija i zabavnija verzija meksičkog klasika. Ulogu glavnog junaka preuzima mljevena junetina s crvenim grahom, kukuruzom i pasatom, a sve je zapečeno ispod sloja sira.
Fun fact: Ovo je jedan od najgledanijih recepata na Tikvica-Food profilu – i idealan je način da 'prošvercate' povrće u obrok za cijelu obitelj.
Nadjev: Na malo ulja prepržiti jedan žuti luk i jednu mrkvu, dodati 500g mljevene junetine, začiniti, pa ubaciti pola manje konzerve crvenog grah, pola manje konzerve kukuruza i 150g pasate od rajčice. Krčkati 10 minuta.
Tikvice: Izdubiti, posoliti, puniti slojevima sira i nadjeva, te zapeći 40 minuta na 180 °C.
Kremasti rižoto s tikvicom i dvije vrste sira
Ovaj rižoto ne zahtijeva puno vremena, a okus je kao iz restorana. Tajna je u spoju tikvica, bijelog vina i kombinaciji Goude i parmezana koji daju savršeno kremastu teksturu.
Sastojci: 4 češnja češnjaka, 1 tikvica, 140g riže, 50ml bijelog vina, 2 čaše temeljca, začini, 80g Goude i 30g parmezana.
Priprema: Kratko prepržiti češnjak i tikvicu, dodati rižu, preliti vinom i postupno dolijevati temeljac. Na kraju umiješati sireve i uživati u svakom zalogaju.
Profil Tikvica-Food na TikToku svakodnevno dijeli praktične ideje za sezonsku prehranu, a tikvice su, kako kaže Laura, njezina 'ljetna muza' koju priprema na sto načina. Njezini recepti su prilagođeni svakodnevici, a video format pokazuje korak po korak bez stresa. S obzirom na popularnost njezinih recepata, jedno je sigurno – ovo povrće više nikad neće izgledati dosadno.