Bez obzira na to volite li ih u obliku kajgane, omleta ili poširanih, jajasu već odavno poznata kao nutritivno bogat i zasitan obrok. No, ako im dodate jednu jednostavnu, a izuzetno hranjivu namirnicu – špinat, vaša jutarnja kombinacija može postati još snažniji saveznik u borbi protiv viška kilograma, osobito tvrdokorne masnoće oko struka.

Koju namirnicu dodati u jaja za mršavljenje i zdravlje crijeva
Foto: Shutterstock

Špinat je bogat izvor vlakana, vitamina i antioksidansa, a upravo ti sastojci pomažu tijelu da učinkovitije sagorijeva masnoće, poboljšava probavu i dulje zadržava osjećaj sitosti. S obzirom na to da vlakna usporavaju probavu i stabiliziraju razinu šećera u krvi, smanjuju se nagli napadi gladi i potreba za nepotrebnim grickanjem između obroka. Osim toga, antioksidansi iz špinata imaju protuupalno djelovanje, što je važno jer kronične upale u tijelu mogu usporiti metabolizam i otežati mršavljenje.

S druge strane, jaja su jedan od najboljih prirodnih izvora proteina. Visok unos proteina dokazano potiče lučenje hormona sitosti, smanjuje apetit i održava mišićnu masu tijekom gubitka težine. Osim toga, proteini povećavaju termogeni učinak hrane – tijelo troši više energije za probavu proteina nego za ugljikohidrate ili masti, što dodatno pospješuje sagorijevanje kalorija.

Špinat.jpg
Foto: Shutterstock

Kombinacija jaja i špinata tako predstavlja idealan doručak za sve koji žele izgubiti višak kilograma bez osjećaja gladi ili uskraćivanja. Posebno je korisna onima koji žele smanjiti abdominalnu masnoću, poznatu i kao visceralnu mast – onu najopasniju vrstu masnog tkiva koja se nakuplja oko unutarnjih organa i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Iako gubitak masnoće, osobito one u području trbuha, može biti dugotrajan i zahtjevan proces, male svakodnevne promjene – poput izbora kvalitetnijih namirnica, smanjenja unosa šećera i redovite fizičke aktivnosti – mogu donijeti vidljive rezultate. Dodavanje špinata jajima samo je jedan od jednostavnih koraka prema zdravijem tijelu, a dobra vijest je da ukus ne pati – naprotiv, ova kombinacija može biti prava kulinarska inspiracija za početak dana, piše Krstarica