Blagodati kefira, probiotika sa zasitnim učinkom, koji optimizira metabolizam, pomaže u regulaciji probavnih procesa i izvrstan je kada želite smršavjeti, su brojne.
Kefir je probiotička namirnica napravljena od fermentiranog mlijeka koja, osim što održava zdravlje crijeva, pospješuje metabolizam i ima druge dobrobiti za imunološki sustav i njegu kože. Nutricionisti sve više govore o ovom napitku podrijetlom s Kavkaza, koji se proizvodi od svježeg ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mlijeka i fermentiranog kefira ili granula, kako zbog njegovih nutritivnih i probavnih svojstava, tako i zbog svestranosti: koristi se za konzumaciju između obroka, za doručak, kao desert, pa čak i kao večera, ako želite zamijeniti veći obrok. Kefir sadrži proteine, ugljikohidrate, kalij, kalcij, magnezij, fosfor te vitamine D, A i B.
Prema riječima stručnjaka, kefir, osim što je blagotvoran za kožu, optimizira metabolizam, pomaže u regulaciji probavnih procesa, čisti probavni sustav te regulira razinu lipida i šećera u krvi. Osim toga, bogat je proteinima i sadrži malo kalorija, pa je odličan kada želite smršaviti.
Fermentacija se odvija u kefiru pomoću kvasca i bakterija. Zbog raznolikosti mikroorganizama koje sadrži izvrstan je za crijeva i može se usporediti s prirodnim jogurtom koji se također toplo preporučuje za zdravlje crijeva.
Povezanost probiotika, tjelesne težine i metabolizma
Opće je poznato da probiotici utječu na zdravlje crijeva zbog prisutnosti mikroorganizama i bakterija korisnih za crijevnu floru. Manje je poznato kako utječu na metabolizam i tjelesnu težinu. Mikrobiom crijeva obuhvaća sve mikroorganizme u našim crijevima i ima veliki utjecaj na naše zdravlje, obranu i dobrobit.
Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da crijevne bakterije imaju odlučujuću ulogu u tjelesnoj težini, kako u debljanju, tako i u mršavljenju. Naime, crijevne bakterije razgrađuju hranu kako bi se hranjive tvari apsorbirale, a svaka od tih bakterija ima točno određenu funkciju. Sve to određuje funkcioniranje cjelokupnog metabolizma. Drugim riječima: probiotici poboljšavaju probavu masti i povećavaju potrošnju energije. Kefir je posebno dobar jer je ujedno i proteinska namirnica sa zasitnim učinkom, koja pomaže ubrzavanju metabolizma i mršavljenju. Mnoga istraživanja potvrđuju da prehrana bogata probioticima, poput jogurta, povećava raznolikost mikrobioma i smanjuje upalu u crijevima.
Kada konzumirati kefir?
Kefir je svestran proizvod koji možete konzumirati između obroka – ujutro ili poslijepodne, kako biste spriječili upalu koja se nakuplja tijekom dana – ili za doručak. Uz ovaj obrok možete dodati chia sjemenke, bobičasto voće i malo stevije.
To može biti i večera bogata laktozom nakon obilnog ručka (međutim, u ovom slučaju govorimo o kompenzacijskom mehanizmu koji ne treba zlorabiti, već povremeno koristiti). Osim toga, kao što je potvrdila studija Sveučilišta u Kaliforniji iz 2013. godine, žene koje su konzumirale probiotike u jogurtu imale su manju moždanu aktivnost u dijelu mozga povezanom sa stresom.
Kako odabrati dobar kefir
Postoji mnogo opcija na tržištu, ali nisu sve jednako preporučljive. Treba provjeriti sadržaj šećera i vrstu mlijeka od kojeg je napravljeno, a preporučuje se kupnja u specijaliziranim prodavaonicama. Zlatno pravilo za odabir dobrog jogurta ili kefira je: pravilo 3-4-3, odnosno birajte onaj koji sadrži 3% masti, 4% šećera i 3% proteina. Osim toga, stručnjaci preporučuju da svaki dan naizmjenično konzumiramo kefir i prirodni jogurt, kako bi svi različiti mikroorganizmi koje sadrže postali dio našeg mikrobioma.