Iako je palenta nekad bila poznata kao hrana za siromašne, danas je mnogima omiljena. Tajna je u tome što se obrok jednostavno priprema, ne deblja, dugo vas drži sitima, čisti crijeva i nije skup.
Za pripremu palente najčešće se koristi žuti kukuruzni griz ili brašno, ali možete koristiti i bijeli kukuruzni griz ili brašno (bolje od kupovne gotove palente).
Porcija od 100 g sadrži samo oko 85 kalorija. A ako u kašu dodate mlijeko, sir ili vrhnje, jasno je da će imati znatno više kalorija.
Prirodne tvari iz kaše lako se probavljaju i ne pridonose debljanju. Osim toga, ovo će jelo biti ukusnije i bolje ako ga pomiješate s omiljenim povrćem. Prelijte ga nemasnim jogurtom i uživajte u zdravom obroku.
Dakle, hranjivo, niskokalorično jelo, poput palente, može biti dobar izbor za one koji žele izgubiti dva do tri kilograma ili održati zdravu tjelesnu težinu te pritom pročistiti crijeva.
Naime, složeni ugljikohidrati u kašicama nas s jedne strane dugo drže sitima, a s druge strane potiču dobru probavu.
Kako se provodi dijeta s palentom?
Četverodnevna kašasta dijeta ubrzat će vaš metabolizam, a vrlo je moguće i sniziti povišeni kolesterol u krvi. A da biste regulirali stolicu i očistili crijeva, desetak dana umjesto kruha možete jesti kašu.
Prvi dan
400 g palente, 1 krastavac, 1 rajčica, 1 jabuka, 2 litre vode
Drugi dan
Ponovite jelovnik od prvog dana.
Treći dan
400 g palente, salata od 300 g zelene salate, 200 g svježeg kupusa, 2 mrkve, malo soka od limuna i 1 žličica maslinovog ulja, 2 litre vode, 3 šalice zelenog čaja bez šećera
Četvrti dan
Ponovite jelovnik od trećeg dana.
Osnovni recept za palentu
Da bi kaša pomogla mršavljenju, kuhajte je bez mlijeka, šećera ili maslaca.
Sastojci:
50 g kukuruznog brašna, 200 ml vode, pola žličice maslinovog ulja
Priprema:
Ulijte vodu u lonac i dodajte vrlo malu količinu soli. Pustite da prokuha pa dodajte brašno. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, odnosno dok drvena kuhača, povučena kroz kašu, ne ostavi trag na posudi, piše Zadovoljna.rs.
Kad je kuhano dodajte maslinovo ulje i promiješajte, piše Zadovoljna.rs.