Prvi mjesec nove gdine je iza nas, a mnogi još uvijek ustraju u pokušajima da ispune svoje novogodišnje odluke. Ako ste i vi među brojnim ljudima koji su u ovoj godini odlučili skinuti pokoji kilogram, možda je rješenje za vas popularna bolnička dijeta.

Radi se okratkotrajnom planu prehrane namijenjen za brzo mršavljenje, uglavnom prije određenih operativnih zahvata. Dijeta traje 14 dana i temelji se na vrlo niskom unosu kalorija uz strogo definirane obroke.

Dijeta
Shutterstock 

Kalorijski unos tijekom dva tjedna dijete je iznimno nizak, najčešće između 800 i 1000 kalorija dnevno. Fokus dijete je na proteinima, povrću i minimalnoj količini ugljikohidrata dok su kruh, šećer i masnoće, gotovo u potpunosti isključeni.Alkohol, šećer, grickalice, pekarski proizvodi i masna hrana strogo su zabranjeni.

Jelovnik za bolničku dijetu se ponavlja svakih pet dana, a nakon dvotjedne pauze potrebno je napraviti barem toliko dugu pauzu. Prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu, obavezno se posavjetujte sa svojim izabranim liječnikom. 

Za to vrijeme ova dijeta obećava gubitak čak 15 kilograma u dva tjedna, piše dijeta.net.

Jelovnik za 5 dana bolničke dijete

Prvi dan

Ručak:

• 1 kuhano jaje
• 2 žlice kiselog vrhnja (kiselog mlijeka ili jogurta)
• 1 dvopek
• 1 naranča

Večera:

• 1 do 2 dvopeka
• 2 kuhana jaja
• 1 rajčica
• 1 krastavac

Kuhana jaja.jpg
Shutterstock 

Drugi dan

Ručak:

• 1 kuhano jaje
• 2 žlice kiselog vrhnja
• 2 dvopeka
• 1 naranča

Večera:

• 1 dvopek
• 125 g mljevene junetine
• 1 rajčica
• 1 naranča

Pljeskavica.jpg
Shutterstock 

Treći dan

Ručak:

• 1 kuhano jaje
• 2 žlice kiselog vrhnja (ili kiselog mlijeka)
• 1 svježi krastavac
• 1 naranča

Večera:

• 1 dvopek
• 125 g mljevene junetine
• šalica kave ili čaja bez šećera
• 1 naranča

Kako se provodi krastavac dijeta
Shutterstock 

Četvrti dan

Ručak:

• 1 komad dvopeka
• 125 g svježeg kravljeg sira
• 1 rajčica

Večera:

• 2 dvopeka (ili 8 krekera)
• 125 g mljevene junetine
• 2 svježe rajčice

Punjene rajčice.jpg
Shutterstock 

Peti dan

Ručak:

• 200 g kuhane junetine
• 1 komad dvopeka
• 1 svježa rajčica

Večera:

• 1 tvrdo kuhano jaje
• 500 g kuhanog povrća