Gušterača je jedan od najvažnijih, ali često zanemarenih organa u ljudskom tijelu. Iako se najčešće povezuje s probavom, njezina uloga je mnogo šira i presudna za pravilno funkcioniranje organizma.

Smještena je duboko u trbušnoj šupljini, ispod želuca, a djeluje kao žlijezda s dvostrukom funkcijom pa tako proizvodi probavne enzime koji razgrađuju hranu, ali i hormone koji održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Zahvaljujući tom složenom balansu, tijelo može pravilno iskorištavati hranjive tvari i održavati zdrav metabolizam.

Gušterača.jpg
Foto: Shutterstock

Kada gušterača prestane obavljati svoju ulogu, posljedice mogu biti ozbiljne, od problema s probavom i razinom energije, pa sve do kroničnih bolesti poput dijabetesa i pankreatitisa, upale gušterače. Upravo zato je očuvanje zdrave gušterače ključno za vitalnost i dobrobit cijelog tijela.

Zašto je gušterača preopterećena?

Jeste li primijetili kako se osjećate teško nakon masne ili teške večere? Tada vaša gušterača naporno radi. Masna i pržena hrana, višak šećera - sve to utječe da žlijezda proizvodi više enzima nego što može podnijeti. A ako se to događa svaki dan, organ to jednostavno ne može podnijeti.

Gušterača.jpg
Foto: Shutterstock

Osim toga, nepravilna prehrana. Rijetki, ali obilni obroci otežavaju opterećenje. Gušterača se doslovno 'pregrijava'. Ipak, može se obnoviti, a dovoljno je samo promijeniti svoje prehrambene navike.

Možda mislite da je teško obnoviti gušteraču i da ćete morati ići na strogu dijetu ili se odreći svega ukusnog, ali to nije točno. Počnite jednostavno - pokušajte primijeniti ovih 5 jednostavnih pravila i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

5 savjeta za zdravlje gušterače nakon 50. godine

1. Podijelite svoje porcije na manje dijelove

Velike su porcije hrane štetne za gušteraču. Organ nema vremena za proizvodnju enzima. I hrana ostaje slabo probavljena. Jedite često, ali malo po malo. 5-6 malih obroka dnevno pomoći će vam da se riješite viška stresa. Neka dio bude veličine vašeg dlana. Jednostavno je, ali učinkovito.

Mali obrok.jpg
Foto: Shutterstock

2. Kuhajte 'laganu' hranu

Gušterača ne voli masnu i prženu hranu. Takvi obroci preopterećuju njezin enzimski sustav. Kuhajte na pari, kuhajte ili pecite. Prženo meso zamijenite pirjanom piletinom. Probajte juhe od povrća umjesto masnih priloga.

juha od bundeve.jpeg
Foto: Shutterstock

3. Uklonite neočekivane neprijatelje iz svoje prehrane

Šećer je glavni neprijatelj vaše gušterače. On je tjera do krajnjih granica. No, to ne znači da se morate potpuno odreći slatkiša.

• Koristite zamjene za šećer: steviju ili med.

• Odaberite prirodne slatkiše: voće, bobice, pečene jabuke.

Voće
Foto: Shutterstock

4. Dodajte hranu koju vaša gušterača voli

Podržite svoje tijelo laganim i zdravim obrocima, koji ne opterećuju tijelo:

• Juhe od povrća.

• Heljdina kaša i zobena kaša.

• Svježi sir s niskim udjelom masti.

Nakon 50 godine pridržavajte se ovih 5 pravila prehrane za zdravu gušteraču
Foto: Shutterstock

5. Ne zaboravite vodu

Voda je život za vaše tijelo. Međustanični procesi, uključujući rad gušterače, ovise o dovoljnoj količini tekućine. Započnite jutro čašom tople vode. To će pokrenuti probavu i osloboditi napetosti iz gušterače. Pijte do 2 litre vode dnevno, savjetuje Stil

Voda.jpg
Foto: Shutterstock