Gušterača je jedan od najvažnijih, ali često zanemarenih organa u ljudskom tijelu. Iako se najčešće povezuje s probavom, njezina uloga je mnogo šira i presudna za pravilno funkcioniranje organizma.
Smještena je duboko u trbušnoj šupljini, ispod želuca, a djeluje kao žlijezda s dvostrukom funkcijom pa tako proizvodi probavne enzime koji razgrađuju hranu, ali i hormone koji održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Zahvaljujući tom složenom balansu, tijelo može pravilno iskorištavati hranjive tvari i održavati zdrav metabolizam.
Kada gušterača prestane obavljati svoju ulogu, posljedice mogu biti ozbiljne, od problema s probavom i razinom energije, pa sve do kroničnih bolesti poput dijabetesa i pankreatitisa, upale gušterače. Upravo zato je očuvanje zdrave gušterače ključno za vitalnost i dobrobit cijelog tijela.
Zašto je gušterača preopterećena?
Jeste li primijetili kako se osjećate teško nakon masne ili teške večere? Tada vaša gušterača naporno radi. Masna i pržena hrana, višak šećera - sve to utječe da žlijezda proizvodi više enzima nego što može podnijeti. A ako se to događa svaki dan, organ to jednostavno ne može podnijeti.
Osim toga, nepravilna prehrana. Rijetki, ali obilni obroci otežavaju opterećenje. Gušterača se doslovno 'pregrijava'. Ipak, može se obnoviti, a dovoljno je samo promijeniti svoje prehrambene navike.
Možda mislite da je teško obnoviti gušteraču i da ćete morati ići na strogu dijetu ili se odreći svega ukusnog, ali to nije točno. Počnite jednostavno - pokušajte primijeniti ovih 5 jednostavnih pravila i vaše tijelo će vam biti zahvalno.
5 savjeta za zdravlje gušterače nakon 50. godine
1. Podijelite svoje porcije na manje dijelove
Velike su porcije hrane štetne za gušteraču. Organ nema vremena za proizvodnju enzima. I hrana ostaje slabo probavljena. Jedite često, ali malo po malo. 5-6 malih obroka dnevno pomoći će vam da se riješite viška stresa. Neka dio bude veličine vašeg dlana. Jednostavno je, ali učinkovito.
2. Kuhajte 'laganu' hranu
Gušterača ne voli masnu i prženu hranu. Takvi obroci preopterećuju njezin enzimski sustav. Kuhajte na pari, kuhajte ili pecite. Prženo meso zamijenite pirjanom piletinom. Probajte juhe od povrća umjesto masnih priloga.
3. Uklonite neočekivane neprijatelje iz svoje prehrane
Šećer je glavni neprijatelj vaše gušterače. On je tjera do krajnjih granica. No, to ne znači da se morate potpuno odreći slatkiša.
• Koristite zamjene za šećer: steviju ili med.
• Odaberite prirodne slatkiše: voće, bobice, pečene jabuke.
4. Dodajte hranu koju vaša gušterača voli
Podržite svoje tijelo laganim i zdravim obrocima, koji ne opterećuju tijelo:
• Juhe od povrća.
• Heljdina kaša i zobena kaša.
• Svježi sir s niskim udjelom masti.
5. Ne zaboravite vodu
Voda je život za vaše tijelo. Međustanični procesi, uključujući rad gušterače, ovise o dovoljnoj količini tekućine. Započnite jutro čašom tople vode. To će pokrenuti probavu i osloboditi napetosti iz gušterače. Pijte do 2 litre vode dnevno, savjetuje Stil.

