Ako želite način prehrane u kojem možete jesti sve što poželite, u količinama koje vam odgovaraju, ovaj plan – koji se u suštini temelji na jednostavnom triku – mogao bi biti pravi izbor za vas.

Shangri-La dijeta predstavljena je prije gotovo dva desetljeća, 2006. godine, a i dalje izaziva veliki interes zbog svog jedinstvenog pristupa mršavljenju.

mršavljenje bez jo-jo efekta
Foto: pexels

Osmislio ju je psiholog Seth Roberts, profesor na kineskom sveučilištu Tsinghua i profesor emeritus Sveučilišta Kalifornija, kada je objavio knjigu 'The Shangri-La Diet: The No Hunger Eat Anything Weight-Loss Plan' (Shangri-La dijeta: Plan mršavljenja bez gladi u kojem jedete što god želite).

Prema njegovom programu, jedina promjena u prehrani sastoji se u tome da se dnevno unosi 200–500 kalorija (odnosno 1–4 žlice) kroz ulje koje nema izražen okus. To može biti vrlo blago maslinovo ulje, ulje lanenih sjemenki, ulje kanole ili orahovo ulje.

maslinovo ulje.jpg
Foto: Shutterstock

Robertsova teorija temelji se na tvrdnji da ljudi vole jako začinjenu ili aromatičnu hranu jer im okus hrane stvara očekivanje unosa kalorija.

Unosom bezokusnog ulja prekida se ta veza između okusa i kalorijske vrijednosti, što dovodi do manjeg osjećaja gladi između obroka i brže sitosti tijekom obroka.

Pravila Shangri-La dijete:

  1. Unosite 200–500 kalorija dnevno putem ulja bez okusa.
  2. Ulje uzimajte barem sat vremena prije obroka ili prije nego što kušate bilo kakvu drugu hranu.
  3. Ako vam ulje izaziva želučane tegobe, počnite s manjim dozama i postupno ih povećavajte.
  4. Ako nakon mjesec dana ne izgubite na težini, povećajte dnevnu količinu za jednu žlicu.
  5. Što se tiče prehrane, dopušteno je jesti bilo što i u količinama koje vam odgovaraju.
Dijeta
Foto: Shutterstock

Što stručnjaci misle o Shangri-La dijeti?

Prednost ovog režima je njegova jednostavnost – ne zahtijeva odricanja, planiranje obroka ni komplicirane sheme. Također, može pomoći u boljem razumijevanju vlastitih osjećaja gladi i sitosti.

No, kako ističe registrirana dijetetičarka Maryann Jacobsen, mana ovog pristupa je što ne potiče razvoj zdravih prehrambenih navika, ni kratkoročno ni dugoročno. Osim toga, nije pogodan za osobe koje imaju povišen krvni tlak, visoku razinu kolesterola, srčane bolesti ili dijabetes, piše Glossy