Novak Đoković, jedan od najboljih sportaša današnjice, poznat je po tome da strogo i disciplirano pazi na prehranu i na to što unosi u svoj organizam, a s vremenom je neke stvari potpuno izbacio iz svoje prehrane.
Bezglutenska prehrana
Poznato je da je Novak, nakon što je otkrio da boluje od celijakije, prešao na bezglutensku prehranu, što se ubrzo odrazilo na njegovo opće stanje, formu i igru.
Na stranici novakdjokovic.rs opisano je kako se Novaku, nakon što je 2010. iz prehrane izbacio gluten, podigla razina energije i da se riješio umora gotovo odmah.
‘Uklanjanje glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, iz njegove prehrane eliminiralo je glavni izvor upala i probavnih problema. Ova promjena ne samo da je poboljšala njegovu probavu, već je i pomogla u smanjenju upala u cijelom tijelu, što je ključno za oporavak i izvedbu u fizički zahtjevnom sportu poput tenisa. Izbjegavanjem glutena, Đoković je uspio održavati dosljedniju razinu energije i koncentracije, kako na terenu tako i izvan njega’, navodi se na stranici.
Meso i životinjski proizvodi
Đoković posljednjih godina ne jede ništa što dolazi od životinja, a to uključuje izostanak i jaja, mlijeka, sira i mesa.
'Sretan sam što sam na ovakvoj vrsti prehrane i što mogu igrati na ovoj razini. Na početku je bilo mnogo kritika, ljudi oko mene nisu vjerovali da to mogu učiniti, bilo je puno sumnji, mnogo upitnika, prošao sam kroz različite faze prilagodbe na novi stil života', kaže tenisač.
'To nije samo dijeta, postoje i etički razlozi, svijest o svemu što se događa životinjama, o klanju životinja i svemu što im se događa na farmama. Sve to ima velik utjecaj i na klimatske promjene, iako ljudi ne žele o tome govoriti. To je veći razlog od toga kako ću igrati – to je životni pristup, nešto na što sam ponosan i nadam se da će ovaj pristup nastaviti rasti te da ću svojim primjerom dodatno inspirirati sportaše da prijeđu na ovakvu vrstu prehrane, da znaju da se mogu dobro oporaviti, da mogu imati mišiće i snagu. Nisam dizač utega, ali imam optimalan balans brzine, snage, moći... mislim da mi ništa ne nedostaje. Nastavit ću u tome uživati', ispričao je prije nekoliko godina Novak koji je svojom prehranom inspirirao mnoge da prijeđu na vegetarijanski način prehrane, među njima i našu Ninu Badrić koja se i sama pohvalila brojnim dobrobitima koje je to donijelo.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Na navedenoj stranici ističu da je jedna od krucijalnih promjena u Novakovoj prehrani bila izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda. Poput glutena, mlijeko može biti izvor upala i probavnih problema za mnoge ljude.
Pišu kako je Đokoviću izbacivanje mlijeka pomoglo u popravljanju probave i da mu je pomoglo s respiratornim problemima koje je imao te da mu je ova promjena pomogla s njegovom izdržljivoću na terenu.
Šećer
Još je jedna namirnica u kući Đoković strogo zabranjena, a radi se o šećeru. Poznata je njegova priča kako je nakon osvajanja Australian Opena 2012. poželio čokoladu i kako si je tad priuštio samo jednu kockicu.
Naravno, to ne znači da ne konzumiraju ugljikohidrate, a tenisač za ručak često jede tjesteninu, no bira bezglutensku opciju. On zapravo izbjegava prerađene šećere koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.
Ono čime se Novak voli zasladiti je voće, a često bira datulje. Datulje su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks, tek 42, zbog čega su sjajna opcija kada poželite desert.
U svojoj knjizi 'Serviraj za pobjedu' iz 2013. godine, Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove prehrane, a konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve žličice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tijekom dana, kao i na terenu između setova.
Manuka med, poznat je po visokom udjelu vitamina B kompleksa, kalcija, bakra, željeza, magnezija, kalija, natrija i cinka.