Poznato je da najbolji srpski tenisač Novak Đoković i njegova supruga Jelena Đoković vode brigu o zdravoj i uravnoteženoj prehrani te nastoje iste navike prenijeti na svoju djecu – sina Stefana i kćer Taru. A jednu namirnicu, koja je odlična za vitku liniju i daje snagu organizmu, jednostavno obožavaju. Riječ je o chia sjemenkama.
Osim orašastih plodova, chia sjemenke su dugo bile poznate kao podcijenjena 'superhrana'. No, sve je veći broj nutricionista koji preporučuju njihovo uvrštavanje u prehranu zbog brojnih zdravstvenih koristi.
Osim što su bogate kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama, idealne su i za zdravlje te izgled naše kože, pomažući joj u regeneraciji.
Sinonim za snagu
Chia sjemenke (Salvia hispanica) potječu iz pretkolumbovskog doba, a njihova početna upotreba bila je poznata još u vrijeme Asteka. Sama riječ chia na jeziku Maja znači snaga.
María José Crispín, medicinska nutricionistica iz klinike Menorca, ističe bogatstvo chia sjemenki polinezasićenim masnim kiselinama – poput omega-3 masnih kiselina, posebice linolne kiseline, koja pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.
No, to nije sve. Chia sjemenke također su bogate fitosterolima – prirodnim tvarima koje pomažu u borbi protiv visokog kolesterola, objašnjava nutricionistica.
'Fitosterol prisutan u chia sjemenkama je beta-sitosterol i, općenito, one također pomažu u daljnjem smanjenju kardiovaskularnog rizika', navodi ona.
Ove komponente čine chia sjemenke funkcionalnom hranom, što znači da osim što osiguravaju hranjive tvari, imaju i znanstveno dokazane prednosti.
Ostale zdravstvene prednosti
Sjemenke su također bogate vlaknima, a to 'pomaže u smanjenju kolesterola u prehrani i snižavanju razine šećera u krvi', kaže dr. Crispín.
Dalje objašnjava da su chia sjemenke bogate antioksidansima koji sprječavaju slobodne radikale u tijelu te pomažu u smanjenju upale, ali i usporavaju starenje.
'Također treba napomenuti da chia sjemenke sadrže minerale poput kalcija i da za ljude koji ne konzumiraju mliječne proizvode mogu biti alternativni izvor kalcija', dodaje nutricionistica.
Prednosti chia sjemenki za kožu
Mnoge namirnice imaju prednosti koje nadilaze samo prehranu i opću dobrobit – mogu blagotvorno djelovati i na našu kožu.
'Protuupalno djelovanje visokog sadržaja omega-3 u chia sjemenkama odražava se na koži, smanjujući perutanje, dermatitis i svrbež', objašnjava nutricionistica.
'Isto vrijedi i za protuupalne učinke koje proizvode antioksidansi', dodaje.
Kako uključiti chia sjemenke u prehranu
Budući da su bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, chia sjemenke možete dodati u prehranu u bilo kojem trenutku.
Ipak, Crispín savjetuje njihovu konzumaciju u večernjim satima.
'Vjeruje se da se tijekom spavanja nadopunjuju masne kiseline u membranama moždanih neurona. Tada je mozgu potreban omega-3. No, još uvijek nema točnih znanstvenih dokaza koji bi to potvrdili', naglašava ona.
Postoji mnogo načina da chia sjemenke uključite u prehranu – od prirodnih jogurta, zdjela s voćem (poput açai zdjela) pa sve do korištenja kao dodatak salatama, pireima ili varivima.
Međutim, nutricionistica ne preporučuje kombiniranje chia sjemenki sa sokovima ili smoothiejima, jer to smatra visokim izvorom šećera, piše Zadovoljna.rs.
Kako ih pravilno konzumirati
Crispín naglašava važnost konzumiranja chia sjemenki sirovih, hidratiziranih (natopljenih) ili dehidriranih.
'Pitanje hidratacije odnosi se na lakšu konzumaciju i veću količinu vode u sjemenkama nakon bubrenja. No, čak i ako ih ne hidriramo, ništa se ne događa jer tijekom jela pijemo vodu i time već ispunjavamo tu funkciju', objašnjava ona, a prenosi Zadovoljna.rs.