Ako vam se čini da ste u dvadesetima mogli skinuti nekoliko kilograma bez previše truda, a danas vam za isti rezultat treba mjesecima upornosti - niste sami. Kako starimo, naš metabolizam se usporava, tijelo troši manje energije u mirovanju, a mišićna masa se prirodno smanjuje. 

Iako mršavljenje u četrdesetima (i kasnije) nije tako brzo i lako kao u dvadesetima ne znači da si ne možete olakšati niti da se morate pridržavati strogih dijeta. Donosimo pet jednostavnih koraka koji mogu napraviti razliku. 

Ljudi često odustaju kad im se nešto uskraćuje – ali ako uvedete ove male promjene, znatno je veća šansa da ćete ustrajati.

Krenite s jednim ili dva koja vam se čine najlakšima, pa postupno nadograđujte.

1. Izbacite gazirana pića

Ne postoji ništa što brže doprinosi debljanju i narušavanju zdravlja od gaziranih sokova. Ako ih pijete svakodnevno, pokušajte ih postupno smanjiti. Idealno bi bilo da ih potpuno izbacite, ali ako ne možete – svedite ih na jednom tjedno. 

Sok.jpg
Foto: Shutterstock

Čak ni 'bez šećera' verzije nisu bezopasne – izazivaju osjećaj gladi, negativno utječu na metabolizam i ne pomažu pri mršavljenju.

2. Bez grickalica između obroka

Namaz od kikiriki maslaca i kakaa
Foto: Shutterstock

Držite se tri glavna obroka dnevno, s razmacima od 4 do 5 sati. Tako tijelo ima priliku koristiti masne rezerve kao izvor energije. Stalno grickanje ometa taj proces i potiče nakupljanje masnoća.

3. Prošećite 10 minuta nakon obroka

Možete smršavjeti hodanjem
Foto: Unsplash

Kratka šetnja nakon obroka bogatog ugljikohidratima pomaže tijelu da učinkovitije sagori glukozu iz hrane, umjesto da je pohrani kao mast. Ako vam se ne da šetati, napravite 30 čučnjeva ili iskoraka – i to pomaže!

4. Uvedite vježbe s utezima

vježbanje i održavanje higijene sportske odjeće
Foto: Shutterstock

Trening snage pomaže tijelu da glukozu pohranjuje u mišićima, umjesto da je pretvara u mast. Više mišića znači i brži metabolizam – što vam omogućava da jedete više ugljikohidrata bez debljanja.

5. Jedite više vlakana

Povrće
Foto: Shutterstock

Vlakna iz voća i povrća usporavaju apsorpciju šećera i ugljikohidrata, stabiliziraju razinu šećera u krvi i produljuju osjećaj sitosti. Ako prvo pojedete povrće, a zatim ugljikohidrate, manja je vjerojatnost da će se višak kalorija pretvoriti u mast, piše Glossy.