Jeste li i vi među onima koji vjeruju da je zobena kaša najzdraviji mogući doručak koji se brzo priprema? Prema mišljenju dr. Dejana Čubrila, to je zapravo vrlo loš izbor jer, kako kaže, 'trujete se šećerom'.

'Najveća zabluda je da dan treba započeti šećerom. Nemojte to raditi odmah ujutro', upozorava profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, govoreći o zdravoj prehrani.

Doručak kaša orasi zobene.jpg
Foto: Shutterstock

Njegov savjet je da dan započnete jajima i sirom.

'Može kajmak, kiselo mlijeko, pa čak i čvarci', kaže dr. Čubrilo.

Gostujući u emisiji RTS Ordinacija, dr. Čubrilo, koji je i specijalist sportske medicine, ističe kako se 'obični ljudi' ne bi trebali ugledati na prehrambene režime vrhunskih sportaša poput Novaka Đokovića.

'Također, ne treba ni slijepo slijediti običaje naših starih, koji su se ujutro opskrbljivali energijom za cijeli dan', kaže profesor. 'Doručak ne treba biti preobilan, a ako osjetite glad dva sata nakon obroka, uvijek možete posegnuti za manjom količinom hrane koja će vas zasititi, ali ne i opteretiti.'

Posebno naglašava važnost masti u prehrani žena.

Avokado tost.jpg
Foto: Shutterstock

'Učimo žene da ne jedu masti i one krenu u pogrešnom smjeru. Jedu sve – osim masti. A sve su one dobre – od slanine i kajmaka, do kokosovog ulja i maslaca... Ključno je izbjegavati šećer', upozorava liječnik.

Prema njegovim riječima, i proteinska i keto dijeta mogu biti vrlo opasne za organizam.

'Naš želudac i crijeva mogu obraditi maksimalno 150 grama mesa i do 3-4 jaja dnevno, i to ako imate savršen probavni sustav. Ti proteini trule u crijevima, stvaraju se kreatinin i urea, a jetra i bubrezi su dodatno opterećeni', objasnio je dr. Čubrilo, a prenosi Stil.