Desetljećima su mnogi ljudi započinjali jutra na isti način: šalica kave, sendvič ili zdjelica kaše – gotovo automatski. I činilo se da je sve u redu: nije bilo gladi, bilo je dovoljno energije, a linija se održavala. No, nakon određene dobi – najčešće između 45. i 50. godine – tijelo prestaje 'opraštati' takve doručke.

Možda ste primijetili: vaš trbuh postaje sve izraženiji, energija vam padne do podneva, a navečer se jedva suzdržavate da ne ispraznite hladnjak. Nije stvar u godinama, već u posljedicama nepravilnog načina pokretanja tijela ujutro.

Zobena kaša
Foto: Shutterstock

Upravo doručkom možete pomoći svom tijelu da radi jasno, skladno, s dobrim metabolizmom – ili, naprotiv, uključujete način rada koji potiče nakupljanje masti, nagle skokove šećera i hormonski kaos.

4 razloga da izbacite kašu sa šećerom i jutarnju kavu

Ako prepoznajete neki od ovih znakova, vaš doručak vjerojatno ne funkcionira kako treba:

  • Želite jesti svakih 2–3 sata – čini vam se da ste jeli, ali opet brzo ogladnite
  • Žudnja za slatkim – bez peciva, kruha ili slatkiša glad ne nestaje
  • Jutarnja tromost – dugo vam treba da se razbudite, osjećate se neispavano
  • Večernji napadaji gladi – prejedanje za večerom ili noćni izleti do hladnjaka

Ako vam je barem jedna točka poznata, hitno vam je potreban pravilan, zasitan doručak bogat proteinima.

Kako se priprema kajgana
Foto: amirali-mirhashemian-4gmBIFraSuE-unsplash

Što donosi pun, zdrav doručak?

1. Zaštita mišića i tjelesnih resursa

Tijekom sna trošimo zalihe glikogena. Ako tijelu ne damo energiju ujutro, ono je uzima iz mišića. Nakon 50. godine mišićna masa već opada. Doručak bogat proteinima i mastima čuva tkiva, jača tijelo i pokreće metabolizam.

2. Uravnoteženje šećera u krvi

Kaša podiže šećer – pa brzo padne – i opet ste gladni. Uz proteine, povrće i masti, glukoza se diže ravnomjerno i imate više energije dulje vrijeme. Bez oscilacija, manje je želje za slatkim i manji je rizik za probleme s gušteračom.

Doručak za mršavljenje nakon 50 godine topi salo na trbuhu
Foto: Shutterstock

3. Stabilna hormonska slika

Mozak voli brze ugljikohidrate – kroasan i kava daju kratkotrajni osjećaj 'sreće'. No jaja s povrćem, svježi sir sa začinskim biljem ili riba s kupusom grade hormone. Energija iz takvih doručaka dolazi polako i traje dulje.

4. Smanjenje večernje gladi

Preskočili ste doručak – do večere pojedete dvostruko više. Rezultat: loš san, problemi s probavom i masne naslage na trbuhu. Obilan doručak pomaže održati ravnotežu i sprječava da večera postane 'gastronomski maraton'.

5. Bolja apsorpcija glukoze

Pravi doručak smanjuje rizik od inzulinske rezistencije – osobito ako imate sklonost nakupljanju sala na trbuhu. Inzulin je ključ metabolizma, a 'okruženje' u kojem djeluje ovisi o tome kako započinjete dan.

Primjeri brzih i zdravih doručaka

Povrtni omlet

2–3 jaja, špinat, brokula ili kupus, malo začina. Možete dodati malo sira ili ribe.

Gotovo za 5–7 minuta.

Omlet s gljivama.jpg
Foto: Shutterstock

Hrskavo povrće s umakom

Narezana mrkva, celer, paprika. Poslužite s humusom ili žličicom kiselog vrhnja.

Pogodno i kao užina za van.

Piletina ili riba + smrznuto povrće

Dinstajte piletinu s povrćem. Može se pripremiti unaprijed i samo podgrijati.

Svježi sir sa začinskim biljem i maslacem

Dodajte nekoliko orašastih plodova, začinsko bilje, kap lanenog ulja. Brzo, zasitno i zdravo.

Sir.jpg
Foto: Shutterstock

Kaša od cjelovitih žitarica s maslacem i povrćem

Samo ne s mlijekom ili šećerom! Uz otopljeni maslac i prilog od povrća, dobit ćete potpuni obrok.

Doručak nakon 50. nije samo 'pojedi i idi'. To je strateški potez.

Ne trebate komplicirane planove – samo izbacite šećer i brze ugljikohidrate, dodajte proteine i malo masti – i iznenadit ćete se koliko brzo će se tijelo početi oporavljati, piše Stil