Francuska biokemičarka Jessie Inchauspé, u razgovoru sa Stevenom Bartlettom u njegovoj podcast emisiji 'Dnevnik generalnog direktora' (eng. The Diary of a CEO), govorila je o prednostima konzumacije octa.
Inchauspé je autorica bestselera poput Revolucija glukoze i Metoda božice glukoze. Prema njezinim riječima, ocat je izvrstan izbor za one koji žele smanjiti razinu šećera u krvi, kolesterol i visceralne masnoće, prenosi Mirror.
Zašto je ocat zdrav?
'Ocat sadrži octenu kiselinu koja djeluje u interakciji s vašim probavnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze iz obroka i do 30 posto – bez ikakvog truda. Dakle, ako želite isprobati vrlo jednostavan, iako ne nužno vrlo ukusan trik, pokušajte i vidite kako ćete se osjećati', rekla je biokemičarka.
Preporučuje da ljudi pomiješaju jednu žlicu bilo kojeg kuhinjskog octa s velikom čašom vode i popiju to otprilike 10 minuta prije najvećeg obroka u danu. To može smanjiti porast glukoze iz hrane i do 30 posto. Nakon konzumacije ovog napitka, Jessie navodi da će vjerojatno doći do manjeg skoka šećera u krvi. Također sugerira da biste mogli osjećati manju glad, manje žudnje za hranom i manje umora.
Inchauspé je dodala: 'To može biti ocat koji već imate kod kuće – doslovno uzmite alkoholni ocat iz svoje kuhinje večeras, samo nemojte koristiti ocat za čišćenje.' Na pitanje treba li ocat razrijediti vodom, naglasila je da je to važno kako ne bi oštetio zube. Upozorila je: 'Vaš stomatolog neće biti sretan ako uzimate nerazrijeđeni ocat. To može oštetiti zubnu caklinu.'
Ocat mnogi hvale zbog njegove sposobnosti da se bori protiv povišene razine glukoze, inzulina, trbušnih masnoća i kolesterola. Djeluje tako da privremeno blokira želučane enzime, čime usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razrijeđenog octa može smanjiti skokove glukoze i inzulina i do 30 posto.
Kako žlica octa pomaže kod prejedanja?
Jessie je testirala svoja četiri glavna savjeta u jednomjesečnom istraživanju na 2.700 ljudi iz 110 zemalja, u dobi od 20 do 70 godina.
Eksperiment je uključivao primjenu jednog njezinog zdravog savjeta svaki tjedan tijekom mjesec dana. To uključuje: konzumaciju slanog doručka tijekom sve četiri tjedna, konzumaciju octa svaki dan tijekom tri tjedna, predjela od povrća dva tjedna i šetnju nakon obroka u posljednjem tjednu. Nevjerojatnih 90 posto sudionika primijetilo je smanjenje žudnje za hranom i porast razine energije. Također su primijetili pozitivan učinak na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.
Francuska biokemičarka kaže da bi ljudi trebali prvo pojesti povrće u svakom obroku. Objasnila je da konzumacija povrća na početku obroka stvara vlaknastu mrežu u crijevima, koja usporava ulazak šećera u krvotok i smanjuje nagli porast razine šećera u krvi. Taj postupak može vam pružiti osjećaj sitosti na dulje vrijeme i spriječiti vas da se prejedate ili češće grickate.
Povišena razina kolesterola može biti opasna jer može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može uzrokovati srčane bolesti, moždani udar i druge zdravstvene probleme. Visoka razina šećera u krvi, poznata i kao hiperglikemija, također može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće ako se ne liječi ili ako potraje.
Prije bilo kakvih promjena u prehrani, savjetujte se s liječnikom kako biste provjerili jeste li pogodni za konzumaciju octa u ove svrhe, piše Krstarica.