Antibiotici često pomažu s nekim zdravstvenim problemima već u kratkom roku, no mnogi zaboravljaju da oni osim loših također unište i dobre bakterije u organizmu te da mogu izazvati nuspojave, jedna od njih je prilično neugodna- probavne smetnje.
Ako vam se to dogodilo, dobra je vijest da vam određena hrana može pomoći da ponovo uspostavite ravnotežu i obnovite crijevnu mikrobiotu.
Kako antibiotici mogu utjecati na bakterije u crijevima
Antibiotici su lijekovi koji se propisuju za liječenje raznih bakterijskih infekcija, poput infekcija sinusa, streptokokne angine, infekcija mokraćnog sustava (IMS), zdjeličnih infekcija i bakterijske vaginoze (BV).
Djeluju tako da uništavaju bakterije i sprječavaju njihovo razmnožavanje. Iako antibiotici na taj način mogu donijeti mnogo dobrobiti, to također znači da mogu nenamjerno narušiti ravnotežu korisnih bakterija koje bi trebale naseljavati vaš probavni sustav.
Važno je razumjeti da zdrav crijevni mikrobiom uključuje ravnotežu različitih vrsta bakterija, ‘dobre’ koji pomažu u održavanju ‘loših’ pod kontrolom, a oralni antibiotici ne ciljaju isključivo bakterije koje uzrokuju bolest.
‘Oni uništavaju ne samo bakterije koje uzrokuju infekciju, već i mnoge druge korisne bakterije. Na taj način mogu poremetiti ravnotežu vašeg crijevnog mikrobioma’, objasnila je dr. Roshini Rajapaksa, certificirana gastroenterologinja iz NYU Langonea, za časopis SELF.
Ta neravnoteža poznata je kao disbioza crijeva.
‘U nekim slučajevima, antibiotici također mogu oslabiti crijevnu barijeru, čineći probavni sustav ranjivijim na upale i iritacije.Antibiotici širokog spektra, koji djeluju na veliki broj bakterija, obično imaju veći utjecaj na zdravlje crijeva nego ciljani antibiotici’, ispričala je dr. Melinda Ring, internistica i izvršna direktorica Osher Centra za integrativno zdravlje pri Sveučilištu Northwestern.
Antibiotici širokog spektra koriste se kada uzrok infekcije nije precizno poznat ili kada je uključeno više vrsta bakterija – primjeri uključuju azitromicin (Z-pack) i amoksicilin/klavulansku kiselinu (Augmentin) – dok se ciljani antibiotici propisuju kad je poznata točna bakterija uzročnik infekcije.
Znakovi da su antibiotici narušili vaš probavni sustav
Ovo su neki od simptoma koji otkrivaju da su vam antibiotici narušili zdravlje crijeva.
• Nadutost
• Vodenasta ili rijetka stolica
• Prekomjerno stvaranje plinova
• Mučnina ili osjećaj nelagode u želucu
• Grčevi u trbuhu
• Druge promjene u pražnjenju crijeva, poput zatvora
Ozbiljnost simptoma ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu antibiotika, dozu, trajanje i učestalost terapije, kaže dr. Melinda Ring. Međutim, čak i male doze ili kratki tretmani mogu kod nekih ljudi narušiti ravnotežu crijevne mikroflore.
Osobe starije dobi i oslabljena imuniteta izložene su većem riziku od probavnih smetnji i ozbiljnih problema poput C. difficile infekcije – prekomjernog rasta bakterije Clostridioides difficile koja može uzrokovati proljev, mučninu, temperaturu, bolove u trbuhu i upalu debelog crijeva. Ova infekcija može dovesti do dehidracije i ozbiljnih komplikacija poput sepse ako se ne liječi na vrijeme, a kod nekih se osoba može i ponavljati.
Što jesti za obnovu crijeva nakon antibiotika
Ako sumnjate da vam antibiotici uzrokuju probavne smetnje, jednostavne prehrambene promjene mogu vam pomoći da vratite ravnotežu.
‘Pravilna prehrana i izbjegavanje nepoželjnih namirnica može značajno pomoći u obnovi zdravog mikrobioma nakon terapije antibioticima,’ kaže dr. Linda Shiue, specijalistica interne medicine i direktorica za kulinarsku i životnu medicinu u Kaiser Permanenteu.
Prebiotička hrana
'Prebiotici su vrsta neprobavljivih vlakana koja služe kao hrana za korisne crijevne bakterije, pomažući im da se razmnože i obnove nakon što ih antibiotici oslabe,' objašnjava dr. Ring.
Kad dobre bakterije fermentiraju prebiotička vlakna, nastaju kratkolančane masne kiseline, koje dodatno poboljšavaju zdravlje crijeva. Te kiseline hrane stanice crijevne sluznice, potiču proizvodnju sluzi, jačaju crijevnu barijeru i smanjuju upale, dodaje dr. Shiue.
Namirnice bogate prebioticima uključuju:
• bobičasto voće
• šparoge
• jabuke
• češnjak
• luk
• poriluk
• listove maslačka
• korijen cikorije
• integralne zobene pahuljice
• zelene (nezrele) banane
Probiotička hrana
Probiotici su živi mikroorganizmi koji doprinose zdravlju crijeva tako da:
• potpomažu probavu
• jačaju imunitet
• obnavljaju ravnotežu mikrobioma
• vraćaju korisne bakterije u crijeva
Neki posebno učinkoviti sojevi, poput Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomyces boulardii, mogu smanjiti probavne smetnje izazvane antibioticima, ističe dr. Ring.
Fermentirane namirnice bogate probioticima uključuju:
• kimchi
• miso
• kiseli kupus (sirov, nepasteriziran)
• jogurt s aktivnim kulturama
• kombucha
• kefir
Ostale namirnice bogate vlaknima
Iako su svi prebiotici vlakna, nisu sva vlakna prebiotici. Prebiotička vlakna hrane korisne bakterije, ali ostala vlakna također pomažu:
• poboljšavaju pražnjenje crijeva
• povećavaju volumen stolice
• olakšavaju prolaz kroz probavni sustav
• smanjuju nadutost i neugodu
Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Microbiology pokazuje da prehrana bogata raznovrsnim voćem i povrćem povećava prisutnost korisnih bakterija u crijevima. S druge strane, prehrana siromašna vlaknima može dodatno pogoršati negativne učinke antibiotika na crijevnu mikrobiotu i usporiti oporavak.
Razmislite o tome da u prehranu uključite cjelovite žitarice poput zobi, kvinoje i smeđe riže; mahunarke poput leće, graha i slanutka; orašaste plodove; sjemenke; voće poput jabuka, banana i bobičastog voća; te povrće kao što su brokula, mrkva i lisnato povrće.
‘Istraživanja sugeriraju da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u borbi protiv upala, podržati zdravu crijevnu mikrobiotu i općenito poboljšati probavno zdravlje’, kaže dr. Ring.
Isprobajte masnu ribu poput lososa, sardina, skuše i tune, kao i lanene sjemenke, chia sjemenke i orahe.