Mnoge poznate osobe često posežu za raznim dijetama kako bi stesale figuru, no nerijetko im se nakon prekida dijete kilogrami brzo vrate, a ponekad se njihov broj i poveća.
Bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović definitivno nije jedna od njih. Nakon što je odstupila s predsjedničkih dužnosti, okrenula je ploču i vrlo brzo se počelo pisati kako se prepolovila, a fotografije koje je redovno dijelila na društvenim mrežama su to samo potvrđivale. Uspjela je znatno smršavjeti, ali i zadržati savršenu figuru što se dobro vidjelo na inauguraciju predsjednika Milanovića kad je istaknula djevojačku liniju u uskoj bijeloj haljini.
U javnosti se često nagađalo o tome kako je uspjela izgubiti višak kilograma. Od ranije je poznato da je pratila liposukcijsku dijetu koje su se držale i mnoge druge poznate dame, a koja se temelji na unosu proteina i masnoća te je izbjegavala šećer.
Kolinda je otkrila da je imala velikih problema s koljenima te da je dio razloga za mršavljenje bio pokušaj da rastereti zglobove, no i da joj se promjenom prehrane ‘pomladila’ koža i popravila krvna slika.
‘Baš se mučim s time, skinula sam koliko god sam mogla na težini da rasteretim zglobove. Vježbam par puta svaki dan. Sad je puno bolje, ali postoje strukturna oštećenja na koja treba paziti, a u konačnici ih i riješit’, rekla je za 24 sata.
Nakon što se liposukcijskom dijetom riješila viška kilograma, novu kilažu, otkrila je, održava uz pomoć protuupalne dijete.
Što je protuupalna dijeta?
Protuupalna dijeta je prehrana koja se temelji na unosu namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu. Kronična upala može biti uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.
Za razliku od nekih drugih, ova dijeta nije jako restriktivna. Tijekom provedbe fokus je na konzumiranju svježih, cjelovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim masnoćama. Ovu dijetu osmislio je dr. Andrew Weil, ugledni američki liječnik s Harvarda i pionir integrativne medicine.
Što je dopušteno jesti tijekom protuupalne dijete?
Voće i povrće – posebno bobičasto voće, lisnato povrće, rajčice i paprike koji su bogati vitaminima i fitonutrijentima.
Masna riba – poput lososa, tune i sardina koje sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu.
Cjelovite žitarice – kvinoja, smeđa riža, zob, jer su bogate vlaknima i održavaju zdrava crijeva.
Zdrave masti – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi ključni su u borbi protiv upala.
Začini i bilje – kurkuma, đumbir i češnjak poznati su po svojim protuupalnim svojstvima.
Što se ne smije jesti tijekom protuupalne dijete?
Izbjegava se sva hrana koja potiče upalu. Među njima su šećer, bijelo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, hrana koja sadrži trans masti i aditive, piše Glossy.