Liječnica Maggie Powers otkrila je koja hrana će vam pomoći držati šećer pod kontrolom, a na prvom se mjestu našlo lisnato zeleno povrće, osobito špinat.
S malo kalorija (samo 23 na 100 grama) i puno nutritivnih benefita špinat je superhrana koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju prehranu. Sadrži puno željeza, vitamina C i antioksidansa, a malo ugljikohidrata. Također je bogat proteinima i vlaknima.
Osim što je pun benefita za opće zdravlje organizma, American Diabetes Association špinat stavlja na listu hrane koja je dobra za dijabetičare.
Špinat sadrži iznimno malo ugljikohidrata i ima vrlo nizak glikemijski indeks što znači da ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi.
100 grama špinata sadrži samo 3,6 grama ugljikohidrata od čega su 2.2 grama vlakana što dodatno pomaže u kontroli šećera u krvi.
Vlakna, naime, usporavaju apsorpciju šećera, smanjujući skokove glukoze u krvi nakon obroka te doprinose dužem osjećaju sitosti.
Osim toga, špinat sadrži alfa-lipoičnu kiselinu, antioksidans koji može poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u smanjenju razine šećera u krvi.
Bogat je magnezijem koji je važan mineral za kontrolu glukoze i osjetljivost na inzulin. 100 grama špinata osigurava oko 20 posto dnevne preporučene doze magnezija.
Ista količina ovog povrća ima samo 23 kalorije što ga čini idealnim za dijabetičare koji žele držati težinu pod kontrolom.
Doktorica Powers također savjetuje da bi dijabetičari trebali jesti kupus, ali i namirnice bogate proteinima kao što su jogurt, svježi sir, jaja, nemasno meso i maslac od kikirikija.