Dijabetes je kronična bolest koja utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera u krvi, zbog čega je vrlo važno pažljivo birati hranu koja se konzumira.

Voće je prirodan izvor vitamina, minerala i vlakana, ali s obzirom na visok sadržaj prirodnih šećera, mnogi dijabetičari suočavaju se s pitanjem je li voće sigurno za njihov režim prehrane.

Voće
Foto: Shutterstock

Iako se općenito smatra da voće može izazvati nagli porast razine šećera u krvi, određene vrste voća, koje imaju niži glikemijski indeks i bogate su vlaknima, mogu biti dio uravnotežene prehrane za dijabetičare.

Koje voće mogu jesti dijabetičari?

•Jabuke
• Avokado
• Borovnice
• Trešnje

Trešnje.jpg
Foto: Shutterstock

• Grejpfrut
• Breskve
• Kruške
• Šljive
• Jagode

Mogu jesti pažljivo i umjereno:

• Smokva
• Grožđe
• Kivi

Kivi
Foto: Shutterstock

• Mango
• Naranče
• Grožđice
• Nezrele banane

Koje voće treba izbjegavati?

To je voće koje ima visok GI (više od 70), i to:

• Vrlo zrele banane
• Suhe datulje
• Lubenice

Lubenica.jpg
Foto: Shutterstock

Osobe koje imaju dijabetes trebaju jesti jednu porciju voća. Jedna porcija je komad voća srednje veličine ili porcija veličine bejzbolske lopte. Veličina porcije manjeg voća, poput bobičastog voća, je 1 šalica.

Za prerađeno voće, poput umaka od jabuka i voćnog soka, veličina porcije je pola šalice. A za suho voće poput grožđica i višanja to su 2 žlice, piše e-zdravlje.