Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca žive daleko, drugačije, dugo i uglavnom nemaju viška kilograma. Ako ste i vi u pretproljetnoj potrazi za dijetom koja vam neće dosaditi, umoriti, razboljeti vas, ova japanska dijeta je za vas, ali i za sve koji žele smršavjeti ili se ne udebljati.
Dijeta je zapravo sustav prehrane iz konfucijanske prakse i temelji se na obraćanju pozornosti na to kako hrana djeluje na poboljšanje stanja vašeg tijela. Dijeta se zove 'Hara hachi bu', što na japanskom znači '80 % pun želudac', popularna je u plavoj zoni Okinawe – gdje ljudi najduže žive, a njeni principi su nevjerojatno logični i oslanjaju se na vrijeme, formulu i brojanje.
Prema studijama koje su proveli znanstvenici, pokazalo se da je našem mozgu potrebno oko 15 minuta da javi našoj svijesti da smo siti. Iz toga proizlazi da od stola treba ustati polugladan – bez straha da niste pojeli dovoljno. Dakle, s 80% punim želucem.
Takozvana formula zdrave prehrane glasi: unosite onoliko kalorija koliko ih namjeravate potrošiti. Neiskorištene kalorije pretvaraju se u masne naslage u tijelu. Ljudi i životinje su dizajnirani tako da za daljnje djelovanje ostaje zaliha energije koja nastaje kemijskim reakcijama s mastima.
Japanci savjesno broje svaku kaloriju i nikad ne unose više od 2000 kalorija dnevno. Brojanje kalorija nije lako, ali postaje sve lakše s vremenom, jednom kad uđete u sustav, automatski i nesvjesno. Samo se treba naviknuti.
Stanovnici Japana nikada ne jedu u pokretu.
Uvijek jedite umjereno. Jedu polako, koncentrirano, uživajući u hrani i okusu. Vanjski podražaji - TV, računalo, knjige, razgovori i rasprave s drugim ljudima - tome ne pridonose. Jedu iz malih tanjura.
A kako odrediti ili razumjeti u kojem trenutku prestati jesti? Spomenuli smo pravilo '15 minuta' – nemojte se bojati ustati od stola, a da niste završili s obrokom.
Slušajte svoje tijelo, ne ignorirajte osjete, oslonite se na intuiciju. Upravo to rade Japanci, zbog čega u ovom narodu ima vrlo malo ljudi s viškom kilograma, a dobro su poznati dugovječni ljudi s otoka Okinawa.
Nacionalnu japansku kuhinju karakterizira korištenje minimalno obrađenih sastojaka hrane. Morski plodovi dominiraju japanskom prehranom.
Japanci najčešće jedu tofu; slatki krumpir; špinat; preprženi grah; listovi gorušice; gorka dinja; riba. Svi ovi sastojci uključeni su u hara hachi bu dijetu. Morske alge - neizostavni su dio gotovo svih japanskih dijeta. Sadrže mnogo željeza, joda, magnezija, kalcija i drugih minerala, a izvor su dijetalnih vlakana.
Pokušajte miješati manje različitih sastojaka u jednom jelu. Tako će vaš mozak lakše odrediti mjeru, pa ćete biti zadovoljni s malom količinom hrane.
Pronađite ravnotežu između svojih strasti - definirate svoju misiju, poziv i profesiju u životu - hara hachi bu dijeta donijet će vam radost i u potpunosti ćete zadovoljiti svoje dnevne potrebe, piše Sensa.rs.