Jedna od najjednostavnijih slastica zasigurno su keksići. Prhko tijesto u kombinaciji s maslacom, čokoladom, orašastim plodovima, marmeladom, začinima... dobrodošli su kao lagani jutarnji obrok, užina ili za trenutke uz čaj. Bez obzira bliže li se blagdani uvijek je dobro imati nadohvat ruke omiljene kalupe na tople mirise maslaca i čokolade, začina i meda. Donosimo tri odlična recepta za pripremu, tako hrskavih a tako mekih keksića.

  • Keksi s pekmezom
    Sastojci:
    200 g maslaca
    2 žumanjka
    100 g šećera
    300 g glatkog brašna
    pekmez po želji
    šećer u prahu

Priprema:
Izmiksajte maslac, žumanjke i šećer, te dodajte brašno i dobro promiješajte. Zamijestite glatko tijesto koje ćete razvaljati na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kalupima izrežite oblike po želji. Polovici keksa izdubite rupu s drugim kalupom u nekom obliku. Kekse na gusto poslažite na podlozi za pečenje i pecite 10 do 15 minuta. Ne smiju izgoriti, samo blago pozlatiti. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. Kekse s rupom pospite sa šećerom u prahu, zaljepite na keks s pekmezom.

  • Zvjezdice s cimetom
    Sastojci:
    5 bjelanaca
    450 g šećera u prahu
    500 g mljevenih badema
    2 žličice cimeta

Priprema:
Stucite snijeg od bjelanaca pa mu primiješajte šećer u prahu. Odvojite 1 šalicu bezea za glazuru, a u ostatak umiješajte bademe i cimet, umijesite kompaktno tijesto i stavite ga na 60 min u hladnjak. Tijesto zatim razvaljajte na pošećerenoj radnoj plohi, kalupićem izrežite zvjezdice i premažite ih glazurom od bjelanca. Keksiće složite na namašćeni lim te ih ostavite preko noći da se prosuše na sobnoj temperaturi. Drugi dan ih pecite otprilike 8 min u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.

  • Čokoladni raspuknuti keksi
    Sastojci:
    200 g tamne čokolade
    50 g maslaca
    200 g mekog brašna
    pola žličice praška za pecivo
    2 jaja
    100 g šećera
    1 vanil šećer
    prstohvat soli
    po želji malo naribanu koricu naranče
    šećer u prahu za valjanje keksi

Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.