Papa Franjo volio je jednostavna jela poput pizze i sladoleda, a jedno od omiljenih bile su mu empanade koje su ga podsjećale na njegovu rodnu Argentinu. Od slatkog najdraži okus bio mu je dulce de leche. Argentinski desert odnosi se na namaz od mliječnog karamela. Papa Franjo volio je sladoled u kombinaciji s dulce de leche.

Možete ga napraviti sami kuhanjem kondenziranog mlijeka i šećera. U trgovinama postoji i gotov dulce de leche koji se koristi i u pripremi kolača, na primjer argentinske čoko torte, slastice koja je bila proglašena za najbolju tortu na svijetu.

Empanada je tradicionalno jelo argentinske kuhinje, sastoji od tijesta koje se puni mesom, ribom, povrćem ili sirom. Empanada potječe iz Španjolske, no danas se smatra tradicionalnim jelom u mnogim zemljama Latinske Amerike, uključujući Argentinu.

Ovo popularno jelo ima mnogo različitih varijacija recepata, ovisno o regiji u kojoj se priprema. U nekim regijama Argentine empanade se pripremaju s dodatkom maslina, jaja ili grožđica. Tijesto se obično oblikuje u polumjesec ili trokut i peče u pećnici ili na tavi. Ovo je popularna hrana na raznim događajima u Argentini, kao što su rođendanske zabave, vjenčanja i druga obiteljska događanja.

Donosimo recept za empanadu od domaćeg tijesta punjenu mljevenim mesom, a ovaj specijalitet možete pripremiti i s gotovim lisnatim tijestom ili onim za empanade.

Omiljeno jelo Pape Franje su argentinske empanade
Foto: Shutterrstock

Recept za empanade

Sastojci:

  • 3 žlice brašna
  • prstohvat soli
  • kockica maslaca
  • 1 jaje
  • ocat
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • prstohvat papra
  • svježi korijander
  • 200 g mljevenog mesa (junetine)
  • 1 žlica tartar ili salsa umaka

Priprema

Napravite tijesto tako da pomiješate brašno, maslac, sol, jaje, vodu i malo octa.

Zatim napravite nadjev tako da sitno nasjeckate luk i češnjak. Posolite i popaprite te dodajte svježi korijander. Sve sjedinite s mljevenim mesom i propirjajte.

Umijesite prethodno pripremljeno tijesto i kalupom oblikujte krugove. Dobijene krugove napunite nadjevom i preklopite. Pržite u dubokoj masnoći.

Poslužite empanadu s umakom po želji.