Za Uskrs se pripremili brojna skuhana jaja, a tu su i brojne pisanice. Sigurno se pitate koliko dugo ih možete konzumirati prije nego što se pokvare. Međutim, dr. Ana Kalušević, tehnolog i profesorica na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, razriješila je nedoumice. Ona ističe da su kuhana jaja sigurna za upotrebnu maksimalno sedam dana od kuhanja.
"Ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u hladnjaku nekih pet do sedam dana je preporučeno. Međutim, nama se često događa da te posude s jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, naročito za Uskrs, a to smanjuje rok trajanja", napominje dr. Kalušević.
"Trebali bismo iznijeti samo onoliko jaja koliko će obitelj, rodbina upotrijebiti. Znamo da gdje su djeca tu se razbije mnogo više jaja pa ta razbijena također imaju kraći rok trajanja, ona ne mogu nikako trajati sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Prijedlog je da ih tijekom obroka iznesete i da što više budu u hladnjaku ili bar u nekoj vrlo hladnoj prostoriji ako imate ostavu ili slično", preporučila je.
Zaključak je da ako ste u subotu ukrasili pisanice, možete ih jesti do sljedeće subote ako ih držite u hladnjaku.