Jaja su vrlo zdrav proizvod kojeg se ne treba odricati u bilo kojoj dobi, osim u slučajevima kada su iz zdravstvenih razloga kontraindicirana za konzumaciju ili ih treba ograničiti.

Jaja su čisti, lako probavljivi proteini, bogata količina zdravih nezasićenih masti (linolna, oleinska i druge masne kiseline), vitamini A, B1, B2, B6, B9, B12, E, D, PP, kolin, biotin i druge korisne tvari.

Najštetniji način za pripremu jaja
Shutterstock 

Ovaj proizvod potreban je za održavanje mišićne mase, metabolizma, sintezu hormona i enzima, normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, jačanje imuniteta i mnoge druge funkcije organizma.

Najzdravija jaja su meko kuhana

Također i poširana jaja, kada se razbijeno jaje ulije u kipuću vodu – točnije, u lijevak za kipuću vodu napravljen žlicom.

Jaja.jpg
Shutterstock 

I poširana i meko kuhana jaja sadrže sirovi žumanjak (sačuvani su svi vitamini i zdrave masti, koje ne samo da ne podnose dugu toplinsku obradu, nego zbog nje postaju i štetne) te blago kuhane proteine (koji se bolje apsorbiraju nego sirovi).

Ovakva jaja najbolje je jesti za doručak.

Najštetnija su jaja pržena na maslacu

Prvo, tijekom prženja uništavaju se vitamini i nezasićene masne kiseline, što dovodi do stvaranja toksina.

Drugo, isto se događa i s maslacem na kojem pržite jaja. Ako ćete pržiti jaja, koristite rafiniranu mast, mast koja je otopljena i očišćena od štetnih taloga, ili životinjsku mast.

Jaja na oko.jpg
Shutterstock 

Treće, kontakt proteina s uljem (i šećerima koje sadrži) na visokim temperaturama dovodi do procesa glikacije, što rezultira stvaranjem izrazito štetne tvari, koja se naziva krajnji proizvod napredne glikacije (AGE). Ova tvar smatra se jednim od glavnih faktora starenja.

CPG (krajnji proizvod glikacije) prženih jaja je vrlo visok – čak 2749 jedinica naspram 90 za meko kuhana i poširana jaja. Usporedite brojeve i izvucite zaključke, piše Stil.