Jaja su više nego hranjiva, ona su zlatni rudnik i dobro utječu na našu krvnu sliku i cjelokupno zdravlje, poruka je nutricionista Lazara Mitrića.

'Jedno veliko jaje ima 13 esencijalnih vitamina i minerala, visokokvalitetne proteine, a teži samo 70 kalorija! Bjelanjci sadrže neke od visokokvalitetnih proteina, riboflavina i selena, a većina hranjivih tvari jajeta nalazi se u žumanjku. To je jedna od rijetkih namirnica koja prirodno sadrži vitamin D, koji je ključan za zdravlje kostiju i imunološku funkciju', objasnio je nutricionist.

Važni su i selen, kolin, nužan za normalno funkcioniranje svih stanica (osobito važan u trudnoći, podupirući zdrav razvoj fetalnog mozga), lutein i zeaksantin, antioksidansi koji smanjuju rizik od razvoja katarakte i usporavaju progresiju makularne bolesti uzrokovane starenjem.

Jaja.jpg
Shutterstock 

'Osim što su dobar izvor željeza (1,89 mg), daju nam i proteine ​​(2,7 g). Donedavno se preporučalo ograničiti konzumaciju jaja, posebice masnih žumanjaka koji sadrže kolesterol, no nova istraživanja pokazuju da su te preporuke zastarjele. To znači da ne treba pretjerivati. Umjerena konzumacija (1 jaje dnevno) nije povezana s lošim krvnim nalazima i bolestima srca. Liječnici savjetuju da ni potpuno zdravi ljudi ne bi trebali jesti više od tri komada dnevno, čak ni za Uskrs. Svakodnevni omleti od više jaja, uz brdo slanine ili kobasica nisu poželjni', objašnjava Mitrić. 

'Upravo žumanjak sadrži neke od najboljih nutrijenata, koji jačaju našu krv i imunitet. Dakle, ako se netko odrekne žumanjka, odriče se fosfora i vitamina D, topivog u masnoćama koji podržava naše opće zdravlje te apsorbira kalcij koji nam osigurava jake kosti', dodaje. 

'Ako ne konzumiramo jaja, zdrav rast i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne može biti na optimalnoj razini, gubimo energiju, otežavaju se procesi pamćenja i koncentracije, a može se razviti i vrsta anemije', istaknuo je nutricionist Lazar Mitrić.

Jaja na oko.jpg
Shutterstock 

'Istina je da žumanjci sadrže puno kolesterola, 185 miligrama u jednom većem jajetu (62 posto dnevnog unosa), a također se dugo smatralo da unos kolesterola iz jaja povećavaju njegovu razinu u tijelu. Međutim, kod zdravih ljudi to ima relativno mali učinak na kolesterol u krvi. U problemu su oni s dijagnosticiranom bolešću, prije svega dijabetesom, kao i srčanim bolesnicima koji ne znaju stati kad na tanjuru vide suhomesnate proizvode i poneki sir', prenosi njegove riječi Stil.