Veliki petak jedan je od dva zapovjedna posta u katoličkoj vjeri, ali i tradicionalno se u te dane ne jede meso nego riba. Prema mnogim anketama i istraživanjima Hrvati ne jedu ribu često iako liječnici i nutricionisti stalno ističu da bi je trebalo jesti barem dva do tri puta tjedno.
Želite li ovu zdravu namirnicu uvesti na svoj tjedni jelovnik, možete početi s ovim petkom, a možete isprobati recept za oslić, pastrvu ili oradu iz pećnice.
Oslić u umaku od limuna i senfa
Sastojci:
- 4 fileta oslića
- 50 g maslaca
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žlica senfa
- 1,5 žlice soka od limuna
- 1,5 žlica nasjeckanog luka
- 1 vezica peršina
Priprema:
Filete ribe posolite i popaprite pa ih posložite u tepsiju. Maslac otopite, pomiješajte s vrhnjem za kuhanje, limunovim sokom, senfom i mljevenim češnjakom, začinite. Smjesu dobro izmiješajte i prelijte preko ribe. Po vrhu pospite nasjeckani luk.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10-12 minuta. Na kraju jelo ukrasite nasjeckanim peršinom i kriškama limuna.
Orada s krumpirom iz pećnice
Sastojci:
- 2 svježe orade
- 500 g krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/4 žličice majčine dušice
- 1/2 žličice ružmarina
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške. Stavite u veliku posudu za pečenje i začinite maslinovim uljem, timijanom i ružmarinom. Promiješajte, te pecite 20-25 minuta na 210°C.
Očišćenu i opranu oradu obrišite papirnatim ručnicima. Posolite s obje strane i šupljinu.
Izvadite krumpir iz pećnice. Povećajte temperaturu pećnice na 230 °C. Na krumpir stavite oradu, posolite i vratite u pećnicu. Pecite još 16-18 minuta.
Pastrva s povrćem
Sastojci:
- 3 pastrve
- 2 češnja češnjaka
- ružmarin, peršinov list
- maslinovo ulje
- papar, sol
- 4 krumpira
- 1 rajčica
- 1 tikvica
- 2 mrkve
- 2 zelene paprike
- 2 glavice crvenog luka
- limun
Priprema:
U posudu ulijte ulja, začine, potisnite češnjak i nasjeckani peršin i ružmarin. U posudu dodajte ribu i marinirajte ju u ulju. Stavite ju u tepsiju, povrće narežite i stavite u marinadu u kojem je bila riba. Posložite povrće oko ribe, a ostatkom marinade još jednom sve premažite.
Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.