Veliki petak jedan je od dva zapovjedna posta u katoličkoj vjeri, ali i tradicionalno se u te dane ne jede meso nego riba. Prema mnogim anketama i istraživanjima Hrvati ne jedu ribu često iako liječnici i nutricionisti stalno ističu da bi je trebalo jesti barem dva do tri puta tjedno.

Želite li ovu zdravu namirnicu uvesti na svoj tjedni jelovnik, možete početi s ovim petkom, a možete isprobati recept za oslić, pastrvu ili oradu iz pećnice.

Oslić u umaku od limuna i senfa

Sastojci:

  • 4 fileta oslića
  • 50 g maslaca
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica senfa
  • 1,5 žlice soka od limuna
  • 1,5 žlica nasjeckanog luka
  • 1 vezica peršina
3 recepta za jela s ribom iz pećnice
Foto: Shutterstock

Priprema:

Filete ribe posolite i popaprite pa ih posložite u tepsiju. Maslac otopite, pomiješajte s vrhnjem za kuhanje, limunovim sokom, senfom i mljevenim češnjakom, začinite. Smjesu dobro izmiješajte i prelijte preko ribe. Po vrhu pospite nasjeckani luk.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10-12 minuta. Na kraju jelo ukrasite nasjeckanim peršinom i kriškama limuna.

Orada s krumpirom iz pećnice

Sastojci:

  • 2 svježe orade
  • 500 g krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/4 žličice majčine dušice
  • 1/2 žličice ružmarina
3 recepta za jela s ribom iz pećnice
Foto: Shutterstock

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na ploške. Stavite u veliku posudu za pečenje i začinite maslinovim uljem, timijanom i ružmarinom. Promiješajte, te pecite 20-25 minuta na 210°C.

Očišćenu i opranu oradu obrišite papirnatim ručnicima. Posolite s obje strane i šupljinu.

Izvadite krumpir iz pećnice. Povećajte temperaturu pećnice na 230 °C. Na krumpir stavite oradu, posolite i vratite u pećnicu. Pecite još 16-18 minuta.

Pastrva s povrćem

Sastojci:

  • 3 pastrve
  • 2 češnja češnjaka
  • ružmarin, peršinov list
  • maslinovo ulje
  • papar, sol
  • 4 krumpira
  • 1 rajčica
  • 1 tikvica
  • 2 mrkve
  • 2 zelene paprike
  • 2 glavice crvenog luka
  • limun
shutterstock_1157432947.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U posudu ulijte ulja, začine, potisnite češnjak i nasjeckani peršin i ružmarin. U posudu dodajte ribu i marinirajte ju u ulju. Stavite ju u tepsiju, povrće narežite i stavite u marinadu u kojem je bila riba. Posložite povrće oko ribe, a ostatkom marinade još jednom sve premažite.

Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.