Proljetni i uskrsni dani ponovno nas potiču na pripremu ukusnih jela i kolača. Sad je vrijeme da prisjetite tradicionalnih ledenih kocki uz koje smo odrastali. Nama se sviđa tradicionalna verzija bez čokolada kojoj nitko neće moći odoljeti.
Ledene kocke
Biskvit
Sastojci:
- 7 bjelanjaka
- 7 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- prašak za pecivo
- 1 žlica ulja
- 125 ml mlijeka
Priprema:
1. Bjelanjke izradite mikserom, a kad očvrsnu postupno dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo i ulje.
2. Smjesnu stavite u četvrtasti protvan te pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta. Dok se biskvit peče, zagrijte mlijeko.
3. Pečeni biskvit prelijte vrućim mlijekom i ostavite da ga upije.
Žuta krema
Sastojci:
- 7 žumanjaka
- 6 dcl mlijeka
- 7 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 250 g margarina za kolače
Priprema:
- Pjenjačom izmiješajte žumanjke, šećer i brašno, možete dodati i malo mlijeka da se sve sjedini.
- U lonac stavite ostatak mlijeka te kuhajte na srednje jakoj vatri.
- U ugrijano mlijeko dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brašna. Nastavite kuhati na laganijoj vatri uz neprestano miješanje.
- Kremu ostavite da se ohladi. Potom dodajte izrezani margarin sobne temperature, možete sve sjediniti mikserom.
- Nakon što se biskvit ohladio, premažite ga ohlađenom žutom kremom.
Dekoracija
Sastojci:
- 2 vrećice šlaga
- 250 ml mlijeka
Priprema:
- Umitite šlag i premažite kolač.
- Prije posluživanja neka se dobro ohladi, najbolje preko noći.