Osim što se većina djece veseli Uskrsu zbog darova, praznika, ovo su dani kad zaista mogu biti kreativni. Uz ukrašavanje pisanica, pripreme dekoracija u kući, mogu vam pomoći u pripremi hrane. Zajedno ispecite uskrsno pecivo u obliku zeca.
Sastojci:
- 450 ml toplog mlijeka
- 850-900 g pšeničnog brašna (prosijanog)
- 2 žlice šećera
- 2 čajne žličice kardamoma
- 10 g vanilin šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 2 jaja i 1 žumanjak
- 100 g maslaca
- 1/2 čajne žličice soli
- 13 grama svježeg kvasca
Punjenje
- 100 g mješanog sušenog voća
Ukrašavanje
- listići badema
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Kako biste napravili ovo pecivo, prvo u posudu ubacite kvasac pa dodaje 2 žlice šećera, 2 čajne žličice kardamoma, vanilin šećer i toplo mlijeko pa promiješajte pjenjačom. U smjesu razbijte dva jaja, a zatim dodajte grčki jogurt i otopljeni maslac.
- Opet promješajte pjenjačom pa u smjesu dodajte 500 g brašna i 1 čajnu žličicu soli. Dobro promješajte kuhačom. Dodajte 300-400 g brašna te nastavite mijesiti rukama.
- Nakon toga prebacite tijesto na radnu površinu i premažite ga uljem. Nastavite ga mijesiti dok ne postane glatko. Nauljite posudu pa prebacite tijesto u nju.
- Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu 50-60 minuta. Tijesto prebacite na radnu površinu, opet ga promijesite pa podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio prebacite na radnu površinu i podijelite na osam dijelova.
- Od svih dijelova formirajte loptice i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Razvaljate svaku kuglicu pa napunite mješavinom sušenog voća i opet oblikujte loptice. Jednu loptice oblikujte u elipsu, a drugu u veću kuglu.
- Na pleh obložen papirom za pečenje stavite tijesto u obliku elipse da bude trup zeca, a kugla da bude glava. Preostale četiri kuglice na također napunite sušenim voćem. Od toga oblikujte četiri manje kuglice i stavite ih dvije sa strane trupa kao ruke i dvije dolje poput nogu.
- Zatim dvije kuglice tijesta razvljajte i oblikujte od njih dvije duguljaste trake pa ih isprepletite i podijelite na dva dijela. To će biti uši zeca. Od preostalog tijesta napravite usta, nos i brkove, a umjesto očiju stavite dva veća komada suhog grožda. Pomiješajte 1 žumanjak i 1 žliču mlijeka pa premažite tijesto.
- Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Dobit ćete dva zeca.
- Ukrasite zečeve listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva 35-40 minuta. Nakon toga pustite da se ohlade.