Osim što se većina djece veseli Uskrsu zbog darova, praznika, ovo su dani kad zaista mogu biti kreativni. Uz ukrašavanje pisanica, pripreme dekoracija u kući, mogu vam pomoći u pripremi hrane. Zajedno ispecite uskrsno pecivo u obliku zeca. 

Sastojci:

  • 450 ml toplog mlijeka 
  • 850-900 g pšeničnog brašna (prosijanog)
  • 2 žlice šećera 
  • 2 čajne žličice kardamoma
  • 10 g vanilin šećera 
  • 100 g grčkog jogurta 
  • 2 jaja i 1 žumanjak
  • 100 g maslaca
  • 1/2 čajne žličice soli 
  • 13 grama svježeg kvasca 

Punjenje 

  • 100 g mješanog sušenog voća 

Ukrašavanje 

  • listići badema
uskršnji zec od tijesta 2.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Kako biste napravili ovo pecivo, prvo u posudu ubacite kvasac pa dodaje 2 žlice šećera, 2 čajne žličice kardamoma, vanilin šećer i toplo mlijeko pa promiješajte pjenjačom. U smjesu razbijte dva jaja, a zatim dodajte grčki jogurt i otopljeni maslac. 
  2. Opet promješajte pjenjačom pa u smjesu dodajte 500 g brašna i 1 čajnu žličicu soli. Dobro promješajte kuhačom. Dodajte 300-400 g brašna te nastavite mijesiti rukama. 
  3. Nakon toga prebacite tijesto na radnu površinu i premažite ga uljem. Nastavite ga mijesiti dok ne postane glatko. Nauljite posudu pa prebacite tijesto u nju. 
  4. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu 50-60 minuta. Tijesto prebacite na radnu površinu, opet ga promijesite pa podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio prebacite na radnu površinu i podijelite na osam dijelova.
  5. Od svih dijelova formirajte loptice i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Razvaljate svaku kuglicu pa napunite mješavinom sušenog voća i opet oblikujte loptice. Jednu loptice oblikujte u elipsu, a drugu u veću kuglu.
  6. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite tijesto u obliku elipse da bude trup zeca, a kugla da bude glava. Preostale četiri kuglice na također napunite sušenim voćem. Od toga oblikujte četiri manje kuglice i stavite ih dvije sa strane trupa kao ruke i dvije dolje poput nogu. 
  7. Zatim dvije kuglice tijesta razvljajte i oblikujte od njih dvije duguljaste trake pa ih isprepletite i podijelite na dva dijela. To će biti uši zeca. Od preostalog tijesta napravite usta, nos i brkove, a umjesto očiju stavite dva veća komada suhog grožda. Pomiješajte 1 žumanjak i 1 žliču mlijeka pa premažite tijesto. 
  8. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Dobit ćete dva zeca.
  9. Ukrasite zečeve listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva 35-40 minuta. Nakon toga pustite da se ohlade.