Ćevapi su popularno i tradicionalno jelo koje se pravi od mljevenog mesa, i to obično junećeg. Sad je vrijeme da isprobate turski recept za ćevape od janjetine koji se služe s pikantnim umakom od rajčice. Ovaj recept podijeljen je na Our Yemeni Kitchen, popularnom YouTube kanalu, koji ima više od dva milijuna pretplatnika. 

Sastojci

  • 500 g mljevene janjetine s 20%-30% masti
  • 1/2 čajne žličice paprike
  • sol po želji
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 4 cijele rajčice
  • 1 babura paprika
  • čili papričice
  • sjeckani svježi peršin
  • ražnjići za ćevape.

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte mljevenu janjetinu s paprikom, soli i crnim paprom. Sve zajedno miješajte dok se dobro ne sjedini. Od smjese oblikujte ćevape i stavite na ražnjiće, ali pazite da ih ravnomjerno oblikujete kako bi se ravnomjerno pekli
  2. Poredajte na protvan, a na još jedan štapić za ražnjić poredajte četiri rajčice. 
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici, a 230°C oko 15 minuta. Za to vrijeme nasjecakajte papriku, čili papričice i ostavite za kasnije. 
  4. Gotove rajčice oljuštite i pasirajte potom ih dodajte u tavu. Potom dodajte nasjeckanu papriku, čili papričice i promješajte. 
  5. Neka se kuha nekoliko minuta, samo da paprika omekša pa preko umaka dodajte ćevape. 
  6. Ukrasite sjeckanim peršinom i poslužite. 

Jelo možete poslužiti s kruhom ili rižotom. 

Cijeli postupak pogledajte u videu. 

(500 grama) mljevene janjetine sa 20%-30% masti Pola žličice paprike Posolite po ukusu Jedna četvrtina žličice crnog papra Četiri cijele rajčice Babura paprika Ljute papričice i/ili duga paprika Sjeckani svježi peršin Ražnjići za ćevape U zdjeli za miješanje pomiješajte mljevenu janjetinu s paprikom, soli (po ukusu) i crnim paprom. Sve zajedno miješajte dok se dobro ne sjedini. Navlažite ruke i od janjeće smjese oblikujte ćevape na ražnjiće. Pazite da ih ravnomjerno oblikujete za ravnomjerno kuhanje. Stavite ražnjiće za kebab na vrh posude za pečenje. To će osigurati skupljanje sokova i održati vašu pećnicu čistom. Cijele rajčice nanizati na poseban ražanj i stavljati ih uz ražnjiće za kebab na tavi za pečenje. Zagrijte pećnicu na 450°F (230°C). Kada je pećnica gotova, stavite pleh sa ćevapima i rajčicama. Pecite oko 15 minuta. Obavezno pratite napredak kuhanja. Dok se ćevapi i paradajz peku, pripremimo povrće. Nasjeckajte papriku, feferone i/ili dugu papričicu i ostavite za kasnije. Nakon 15 minuta pažljivo izvadite ćevape i pečene rajčice iz pećnice. Primijetit ćete da je koža rajčice popucala. Ogulite im kožu i zgnječite ih gnječilicom za krumpir ili dnom staklene čaše. Pasiranu rajčicu začinite solju i paprom po ukusu. Zagrijte tavu i na nju izlijte pasiranu rajčicu. Ravnomjerno ih rasporedite. Na pasiranu rajčicu dodajte nasjeckanu papriku. Položite ćevape na paprike, pustite ih da upiju ukusne okuse rajčice. Ukrasite svoj Ezmeli Kebab svježe nasjeckanim peršinom, dodajući mu dašak boje i svježine. Poslužite svoj Ezmeli Kebab s kruhom ili rižom po izboru i uživajte u ovom ukusnom turskom jelu! I eto ga – divan Ezmeli Kebab koji je jednostavan za napraviti i koji pršti od okusa. Nadamo se da ćete uživati ​​u pripremi i uživanju u ovom jelu koliko i mi. Hvala što ste nam se pridružili u kuhinji i ne zaboravite se pretplatiti na naš kanal za još ukusnih recepata!