Salata s prokulicama i slaninom svjetsku je slavu stekla nakon što je u medije dospjela informacija kako je riječ o jednom od omiljenih jela glumice Julije Roberts. I dok mnogi zaziru od prokulica, miljenica Hollywooda spremno tvrdi kako će ovaj recept promijeniti njihovo negativno mišljenje. Ima li Julija pravo, otkrijte u nastavku!
Salata od prokulica i slanine
Sastojci za salatu:
2 kriške nasjeckane slanine
500 g narezanih prokulica
15 g tostiranih nasjeckanih pistacija
50 g naribanog sira
1 žlica octa
1 poširano jaje⠀
Sol po ukusu⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sastojci za preljev:
3 žlice vinskog octa
2 žlice maslinovog ulja
sok polovice limuna
1 žlica senfa
1 žlica sitno nasjeckanog peršina
1 žlica sitno nasjeckanog timijana
½ žlice mljevenog češnjaka
sol i papar po ukusu
Priprema:
Pripremu salate započnite pripremom poširanog jaja u proključaloj vodi. Ako volite tvrdo poširano jaje, ostavite ga najmanje šest minuta, a u suprotnom izvadite ga nakon tri do četiri minute. Također, ako ne želite poširati jaje možete ga ispeći.
Prokulice prerežite na pola i dobro ih operite, potom ih nasjeckajte na tanke ploške. Popržite slaninu i dodajte nasjeckane (ili naribane) prokulice te prethodno pripremljen preljev od octa, maslinovog ulja, soka od limuna i začina. Prokulice ne smiju biti kašaste, već trebaju ostati hrskave. Mješavinu zadržite na laganoj vatri 30 sekundi, potom maknite sa strane i dodajte naribani tvrdi sir po odabiru i tostirane pistacije. Servirajte u tanjur tako da na vrh postavite poširano jaje. Sve začinite s malo crnog papra i uživajte!