Koliko kuhanih jaja se smije pojesti a da ne ugrozite zdravlje? Stručnjaci su godinama govorili – do šest tjedno, pod uvjetom da jedete cijelo jaje.

Danas se smatra da su do dva jaja dnevno – manja – u redu i za djecu i za odrasle. Ali, ako jedete samo bjelanjak ili samo žumanjak, tada se pravila mijenjaju!

Bjelanjak i žumanjak imaju potpuno različit učinak na zdravlje, ispričala je ranije prof. dr. Jagoda Jorga, doktorica medicinskih znanosti i subspecijalistica za prehranu, za portal eKlinika.

Jaja.jpg
Foto: Shutterstock

Donedavno se smatralo da jaja nikako ne treba jesti svaki dan jer žumanjak sadrži puno kolesterola.

'Sva pravila vezana uz konzumaciju jaja već su se odavno promijenila, pa mislim da je svima poznato da se jedno do dva jaja dnevno mogu slobodno pojesti. No, kada kažemo dva – mislimo na dva manja jaja. I kod nas su jaja sada označena klasama: S (small), M (medium), L (large) – to piše na svakom pakiranju. Dakle, kada kupujete jaja, birajte ona s oznakom S, odnosno mala. Pretpostavljam da se upravo ta mala jaja i najviše kupuju, jer kažu da su najbolja za bojanje', objašnjava Jorga.

Ista pravila za djecu i odrasle, osim...

Kuhana jaja
Foto: Unsplash

'Osim za osobe koje imaju problema sa žučnim mjehurom, njegovom funkcijom ili su ga operirale. One ne bi trebale konzumirati cijela jaja. Ova ograničenja se odnose na žumanjak, dok za bjelanjak nema ograničenja. Čak i ako pojedete 10 bjelanjaka, unijet ćete otprilike istu količinu bjelančevina kao u 100 grama bijelog purećeg mesa. Deset bjelanjaka je oko 30 grama, a teško da će netko pojesti više od toga. Čisti bjelanjci su čak preporuka u prehrani', pojašnjava i dodaje:

'S obzirom na to da ćemo za Uskrs imati puno jaja, preporučujem ljudima da izbace žumanjak, a kuhana bjelanjca da pojedu samostalno ili nasjeckana u razne salate s povrćem. Bjelanjci će značajno povećati nutritivnu vrijednost salate. Odlično idu uz tunjevinu, sir, u salati s grahom, primjerice... Ne postoji salata u koju bjelanjak ne bi pristajao jer ima neutralan okus i ne mijenja okus jela, ali zato podiže njegovu hranjivu vrijednost visokokvalitetnim proteinima'.

Kuhana jaja
Foto: Unsplash

Sa žumanjkom je druga priča.

'Žumanjak sadrži svu masnoću i kolesterol. Svaki žumanjak ima više od 250 – 260 miligrama kolesterola, pa ako se unese odjednom, može predstavljati veliki izazov za lučenje žuči, a kod osoba s povišenim kolesterolom može izazvati problem. Ne kod svih, naravno, ali sve studije koje su pratile dugovječnost i obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca jasno pokazuju da su do dva jaja dnevno korisna i ne predstavljaju rizik. No, više od toga – značajno povećava rizik', zaključuje, a prenosi Espreso.