Jetra je ključni organ za detoksikaciju jer filtrira toksine iz krvi, razgrađuje lijekove i štetne tvari. Također regulira metabolizam, pohranjuje energiju i proizvodi važne proteine potrebne za zgrušavanje krvi i normalno funkcioniranje organizma. Bolesti jetre pogađaju milijune širom svijeta, a problem je što se ova potencijalno smrtonosna oboljenja mogu godinama razvijati bez simptoma.
Bolesti jetre mogu nastati zbog alkohola, genetike, određenih virusa, ali i prehrana ima veliki utjecaj. 'Nekada su promjene u prehrani bile jedini način liječenja bolesti jetre,' objašnjava dr. Zhaoping Li, direktorica Centra za humanu prehranu i šefica Kliničke nutricije na UCLA. 'Kvaliteta hrane i unos su osnova za zdravlje jetre.'
Ne postoji čarobna namirnica koja će preko noći preporoditi jetru, ali hepatolozi se slažu da jedno voće posebno doprinosi njezinom zdravlju.
Iako većina voća i povrća pomaže jetri, liječnici ističu da su borovnice posebno moćne.
'Borovnice su jedno od najviše proučavanih voća kada je u pitanju zaštita jetre,' kaže dr. Anthony Martinez, hepatolog i profesor medicine na Sveučilištu u Buffalu. Njihova prednost je u tome što sadrže polifenole i antocijanine – biljne supstance poznate po antioksidativnom i protuupalnom djelovanju.
Borovnice pomažu jetri tako što:
- smanjuju oksidativni stres,
- snižavaju upale,
- poboljšavaju metabolizam masti,
- štite od fibroze
Iako su istraživanja uglavnom rađena na životinjama, rezultati su obećavajući. Studija iz 2023. pokazala je da su suplementi borovnica značajno smanjili oštećenja jetre kod štakora. Drugo istraživanje otkrilo je da su štakori koji su dobivali ekstrakt borovnice imali bolju funkciju jetre u odnosu na kontrolnu skupinu.
'Borovnice su pokazale zaštitno djelovanje protiv ožiljaka na jetri - makar u životinjskim modelima,' dodaje dr. Ani Kardashian s USC-a.
Koliko borovnica treba jesti?
Ne postoji točna preporuka samo za jetru, ali američke smjernice savjetuju da odrasli unose od 1,5 do 2,5 šalice voća dnevno. Dr. Martinez savjetuje da se svakodnevno pojede pola do jedne šalice svježih ili zamrznutih borovnica, što je dovoljno da se vide pozitivni metabolički učinci.
Savjeti za zdravlje jetre
Liječnici naglašavaju da same borovnice nisu dovoljne. Evo što još preporučuju:
Slijedite mediteransku prehranu- bogata povrćem, ribom, maslinovim uljem, a siromašna rafiniranim šećerima i zasićenim mastima.
Izbjegavajte alkohol - čak i male količine mogu oštetiti jetru.
Pijte kavu - redovito ispijanje kave povezano je s manjim rizikom od masne jetre i fibroze.
Smanjite unos ultraprerađene hrane - ona povećava rizik od bolesti jetre.
Vježbajte redovito – najmanje pet puta tjedno, savjetuje dr. Kardashian.
Osim borovnica, dobro je jesti i citruse, crveno i ljubičasto grožđe, papaju i kaktusovu krušku (prickly pear), jer i oni imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, piše Espreso.