Koštuničavo voće poput marelica, breskvi, krušaka, jabuka, trešanja i višanja sadrži velik broj tvari koje pomažu u zaštiti naše DNK i potiču aktivaciju antioksidativne zaštite u organizmu.
Posebno je ovo voće bogato karotenoidima, klorogenskom kiselinom, kempferolom i antocijanima. Nizak udio masti i životinjskih bjelančevina u kombinaciji s prirodnim šećerima prisutnima u ovom voću ne samo da neće naštetiti vašem zdravlju, već će, naprotiv, imati iznenađujuće blagotvoran učinak na rad jetre.
Za oslabljenu i preopterećenu jetru, meso i životinjske masti nisu najbolji izbor. Štoviše, preporučuje se ograničiti ili svesti njihovu količinu na minimum tijekom vrućih dana. Antioksidansi, minerali i prirodni šećeri prisutni u povrću, bobičastom i voćnom voću mogu potaknuti regeneraciju hepatocita jetre, uz istovremeno smanjenje količine masnoća u njima.
Koštuničavo voće poput šljiva, breskvi i marelica vrijedan je izvor polifenola i tvari koje se bore protiv mnogih bolesti. Šljive, posebice, sadrže oko tri puta više polifenola i tvari koje jačaju organizam. Ti hranjivi sastojci imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja.
Kad su u pitanju jabuke, određene sorte poput Semerenke, Granny Smith i Red Delicious sadrže otprilike pet puta više antioksidansa od drugih sorti. Antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite tijelo od štetnih slobodnih radikala.
Dud zaslužuje posebno priznanje. Ova bobica je pravo skladište najjačih tvari za regeneraciju jetre i ima izražena hepatoprotektivna svojstva. Crni dud čak nadmašuje borovnice po svojoj antioksidativnoj aktivnosti, piše Stil.