Kada govorimo o zdravom starenju, često se spominju tjelesna aktivnost, zdrava koža ili metode za smanjenje stresa. Međutim, jednako važan dio slagalice jest i očuvanje zdravlja mozga.

Osim kvalitetnog sna, mentalnih izazova i aktivnog načina života, ono što stavljamo na tanjur može imati snažan utjecaj na pamćenje i koncentraciju, piše Parade.

Prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, integralnim žitaricama i ribom poznata je kao podrška zdravoj funkciji mozga. Ipak, s obzirom na širok izbor, lako se zapitati koje je voće najvrjednije uključiti, posebno nakon pedesete godine života.

Nar: podcijenjeni saveznik zdravog mozga

'Jedno voće koje zaslužuje mnogo više pažnje jest nar', kaže neurolog dr. Mill Etienne, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku. 'Bogat je polifenolima, koji imaju snažna antioksidativna, protuupalna i neuroprotektivna svojstva.'

Nar
Foto: Shutterstock

Prema njegovim riječima, hranjive tvari iz nara mogu poboljšati sposobnost učenja i pamćenja, kao i pružiti zaštitu od amiloidnog proteina – tvari koja se nakuplja u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije i pogađa milijune ljudi širom svijeta. Neka istraživanja upućuju na to da protuupalna svojstva nara mogu pomoći i u prevenciji Parkinsonove bolesti, a u tijeku su studije koje istražuju može li ovo voće usporiti razvoj različitih neuroloških poremećaja, piše Parade.

Zašto je to posebno važno nakon pedesete godine?

Održavanje oštrine uma u zrelijim godinama ključno je za donošenje odluka, obavljanje svakodnevnih zadataka, aktivan društveni život i očuvanje neovisnosti. Dodavanje voća poput nara prehrani možda jest mali korak, ali može biti važan dio šire strategije očuvanja kognitivnog zdravlja.

Nar.jpg
Foto: Shutterstock

Prije nego što nar postane redovan dio prehrane, važno je posavjetovati se s liječnikom o tome je li siguran za vas. Može stupiti u interakciju s lijekovima poput antikoagulansa, statina, ACE inhibitora ili antidepresiva, piše Parade.

Osobe s aktivnim simptomima Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili divertikulitisa trebale bi ga izbjegavati jer može izazvati iritaciju probavnog sustava.

Ako ne volite nar ili vam nije dostupan, postoje i druge hranjive alternative. Dr. Etienne preporučuje sljedeće voće:

Borovnice - bogate antioksidansima koji štite moždane stanice i pomažu u očuvanju pamćenja.

Crno grožđe - sadrži resveratrol, polifenol koji smanjuje upalu i oksidativni stres u mozgu.

Avokado i citrusno voće - doprinose boljoj cirkulaciji i opskrbi mozga hranjivim tvarima, prenosi Krstarica.