Uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovice pacijenata leži u nepravilnoj prehrani, dok je kod ostalih odgovoran nasljedni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru, povišene vrijednosti masnoće u krvi otkrivaju se čak i kod mršavih ljudi. Neporecivo je da niži kolesterol znači manju učestalost modernih srčanih bolesti, međutim, postoje neki pokazatelji da ekstremno nizak kolesterol može biti i štetan.

Kolesterol srce.jpg
Foto: Shutterstock

Kolesterol je mast koja se inače nalazi u tijelu i ima vrlo važno mjesto u njegovom funkcioniranju. Važan je sastojak svake stanice u tijelu, sastavni dio muških i ženskih spolnih hormona, hormona nadbubrežne žlijezde i vitamina D, kao i žučnih kiselina koje sudjeluju u probavi. Tijelo samo stvara 70% kolesterola, a 30% prisutnog u tijelu potječe iz hrane životinjskog podrijetla. U tijelu se stvara u jetri i iz nje se krvlju prenosi do mjesta u tijelu gdje je potreban.

Što je dobar (HDL), a što loš (LDL) kolesterol?

Kolesterol je vrsta masti, topiv u mastima, a kako je krv uglavnom voda, potrebni su posebni transporteri za njegov transport kroz krv. Oni se nazivaju lipoproteini i zapravo su kombinacija masti i proteina. Postoje dvije vrste lipoproteina:

• LDL ('loš') kolesterol koji prenosi kolesterol do stanica, tkiva i organa

• HDL ('dobar') kolesterol skuplja i nosi višak kolesterola natrag u jetru, gdje se izlučuje

Ako postoji višak LDL kolesterola, on se taloži na stijenkama krvnih žila i dolazi do ateroskleroze, zbog čega je on 'loš'. Ako ima više HDL kolesterola, onda se kolesterol više prenosi i krvne žile se od njega 'čiste', tako da je HDL kolesterol 'dobar'. Što je LDL kolesterol niži, a HDL kolesterol viši, to je manji rizik od razvoja ateroskleroze i njezinih komplikacija.

Kolesterol, srčani udar, infarkt.jpg
Foto: Shutterstock

Koje su 'poželjne' vrijednosti masnoće u krvi?

Prije vađenja krvi za analizu masnoća potrebno je ne uzimati hranu 15 sati prije vađenja krvi. Poželjna razina ukupnih masnoća je 5,2 mmol/l, LDL kolesterola 3,4 mmol/l, HDL kolesterola više od 1,6 mmol/l, triglicerida ispod 1,70 mmol/l.

Koliki je značaj prehrane na povećanje masnoća u krvi?

Znanstvenici smatraju da je uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovice pacijenata nepravilna prehrana, a kod ostalih je odgovoran nasljedni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru, čak i mršave osobe mogu imati povišene vrijednosti masti. Kad je riječ o pretilim osobama, posebno su ugroženi oni čije je masno tkivo dominantno lokalizirano na području oko trbuha. Opseg struka veći od 80 cm kod žena i 94 cm kod muškaraca služi kao dobar pokazatelj potencijalnog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.