Zdravlje srca uvelike ovisi o svakodnevnim navikama, a među najvažnijima je prehrana. Loš izbor namirnica može imati ozbiljne posljedice, uključujući povišeni krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes – sve faktore koji značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Kardiolozi upozoravaju da promjene u načinu prehrane mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji ovih opasnih stanja.

'Loš izbor hrane može dovesti do povišenja krvnog tlaka i kolesterola, kao i do razvoja dijabetesa, a to su sve rizični čimbenici za bolesti srca i moždani udar', kaže kardiolog Enrique Garcia-Sayan.

Jedan od čestih uzroka srčanih bolesti je dijabetes, koji se često povezuje s lošom prehranom, prekomjernom tjelesnom težinom i pretjeranim unosom ugljikohidrata.

Slatkiši prejedanje.jpg
Foto: Shutterstock

'Kako bi se spriječio razvoj dijabetesa, preporučuje se prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata. Također je važno izbjegavati namirnice koje sadrže visoke količine trans masti ili zasićenih masti, jer one mogu uzrokovati stvaranje naslaga kolesterola u arterijama. To, pak, može dovesti do njihovog začepljenja, što povećava rizik od srčanog udara', pojašnjava kardiolog Ahmed Ansari.

Još jedan važan čimbenik je unos soli. Prehrana bogata natrijem može uzrokovati povišeni krvni tlak, a ako je on dugoročno prisutan i nekontroliran, može dovesti do zatajenja srca.

Najgore namirnice za zdravlje srca

Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo izbjegavati namirnice bogate životinjskim mastima, poput slanine, masnih odrezaka i crvenog mesa.

Slanina.jpg
Foto: Shutterstock

'Takva hrana ima visok udio zasićenih masti, što može dovesti do povećanja kolesterola u krvi i, u konačnici, do začepljenja arterija', tvrdi dr. Ansari.

S time se slaže i dr. Garcia-Sayan:

'Toplo preporučujem svojim pacijentima da ograniče unos prerađenih mesnih proizvoda, kao što su slanina, šunka i kobasice. Ove namirnice sadrže velike količine zasićenih masti i natrija te su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti', kaže liječnik.

Zdrava prehrana temelji se na ravnoteži – manje zasićenih masti, manje soli i šećera, a više povrća, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća. Prevencija počinje na tanjuru, piše Espreso.